Milyen közmunkákra váltható Aradon a pénzbírság?

Milyen közmunkákra váltható Aradon a pénzbírság?

Hiába szerepel a pénzbírságokat közmunkával kiváltható tevékenységek sorában a polgármesteri hivatal takarítása, a büntetettnek esélye sincs, hogy leporolja Gheorghe Falcă vagy Bognár Levente íróasztalát. Ennek oka, hogy kizárólag olyan munkát oszthatnak rá, amely nincs leszerződve magánvállalkozással. A Városháza takarítását pedig szinte teljes egészében kiszervezték.
S habár a kínálat jobbára csak takarításból vagy szemétgyűjtésből áll, aki bírói ítélettel a büntetését, vagy különös társadalmi veszélyt nem jelentő cselekedetét közmunkára cserélheti, számtalan helyen dolgozhat. Hogy hol, azt ma szavazta meg a városi tanács.
Takarítani lehet a Városházán és környékén (a kiszervezésből kimaradt helyeken), az alárendelt közintézményekben, a temetőkben, villamosmegállókban, piacokon stb. Lehet szemetet gyűjteni az árkokban, villamosvágányok között, közterületeken, Maros-parton, de lehet havat is lapátolni. Persze, várhatóan a munkát kiosztó személyek döntenek, ki, hol dolgozik, amit szigorúan ellenőrizni fognak.
Romániában a módosított btk.-nak köszönhetően, követve az Európa nyugati felében, vagy a fejlett országokban bevezetett gyakorlatot, bizonyos pénzbírságok, büntetések közmunkára válthatóak.

(Fotón aradi temető: ez is választható – Aradi Nap felvétele)

Categories: Életstílus, Slider