A végrehajtó újra kopogtat a CET-nél

A végrehajtó újra kopogtat a CET-nél

Hetvenmillió lejes adósságállomány alatt nyög Aradon a hőnergia- és áramtermelő CET, amelynek több gépét, berendezését már zár alá helyezte a végrehajtó. A CET fő hitelezője az Olténiai Lignitbánya Vállalat (SNLO), valamint a vasúti teherszállító (CFR Marfă), ez a két cég indított ellene végrehajtást, s a cégnél már várják, hogy a számítógépeiket, irodaberendezéseiket is lefoglalják. A CET most már földgázzal termeli a hőenergiát, s igyekszik törleszteni adósságait.
A vállalat legnagyobb adósa, a korábban róla leválasztott, s a lakosság hőenergia ellátását biztosító CET H, amelyik milliókkal tartozik. Vagyis a jelek szerint a pár évvel ezelőtt végrehajtott leválasztás, nem bizonyult életképes megoldásnak. A CET H vezetékein a hőveszteség eléri a 40 százalékot, miközben a lakosság tömegesen válik le a távhőszolgáltatástól. Érthető, mert a városi közpénz-zsákra csatolt CET H hője drága és a meleg vízre hosszú perceken át kell várni, a fűtés pedig tragikus.
Tény, negyed évszázaddal a rendszerváltás után Arad hőellátása az összeomlás szélére sodródott, gyakorlatilag egyetlen eddigi városi tanács, polgármester sem mert rendet vágni. Ami eddig korszerűsítés címszó alatt történt, csupán egy életképtelen hálózat foltozgatása. Az igazsághoz tartozik viszont, hogy más városokkal ellentétben, 2011 óta Arad egyetlen lej állami szubvenciót sem kapott a veszteségek kompenzálására.

(Aradi Nap fotó: CET Arad)

Categories: Aktuális, Slider