Dr. Kovách Géza Emléknap

Dr. Kovách Géza Emléknap

Akár csikys diákok is beülhettek volna ma délelőtt az iskolájukban szervezett fiatal (= diákok) helytörténészek találkozójára, de valószínűleg fontos órája volt mindenkinek, nem lehetett osztályonként két-három diákot beküldeni. Pedig érdemes lett volna meghallgatni, milyen helytörténeti adatokat gyűjtöttek, prezentáltak a nagyzerindi, simonyifalvi, ágyai, pécskai, erdőhegyi, kisiratosi iskolákból érkezett társaik – valamint saját iskolatársaik – a mai rendezvényen. A megjelenteket Lehoczky Attila tanár köszöntötte, majd Király András oktatási államtitkár és dr. Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár (BML) igazgatója beszélt.
A Szabadság-szobor Egyesület által szervezett Kovách Géza emléknap második fejezetére ma délután került sor, szintén a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében. A délután házigazdája Király András volt, a programban pedig Réhon József beszélt a Kovách Géza Baráti Kör tevékenységéről, majd dr. Héjja Julianna Erika, a BML főlevéltárosa tartott előadást Kovách Géza tudományos munkásságáról,Erdész Ádám pedig Márki Sándorról, de elsősorban az aradi kötődésről értekezett.
A záróakkord Ujj János Aradi emlékhelyek az I. Világháborúból, most megjelent kötetének bemutatása volt. A könyvet Horváth Levente munkaügyi államtitkár méltatta, végül a szerző avatta be a publikumot a megírás, dokumentumválogatás titkaiba.

 

Categories: Életstílus, Slider