Tizennyolc – a magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház Aradon

Tizennyolc – a magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház Aradon

2019. november 4-én 19.00 órakor a magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház vendégszerepel Aradon a Tizennyolc című előadással a nagyszínházban. Ahogy az előadás címe is mutatja, a nagy háború utolsó évében játszódik, és eleink egykori közös hazájának, a Magyar Királyságnak utolsó három napját mutatja be a produkció.

A magyar nemzet történelmének nagyon sok meghatározó dátuma van, de 1918 kiemelt helyet foglal el ezek között. Száz évvel ezelőtt a magyar nemzet elveszítette hazájának kétharmadát. A Tizennyolc című előadás a nagy háború utolsó évében játszódik, és lényegében a Magyar Királyság utolsó három napját mutatja be, ami 1918 októberének utolsó három napja. A cselekmény szerelem és szenvedélyek, ármány, gyűlölet és halál, fondorlat és megbélyegzés szálain fut a tragikus végkifejletig.

A történet az olasz fronton indul, majd hirtelen a németvölgyi temetőben találjuk magunkat, ahol egy kis őszirózsás forradalmár csapat Tisza István meggyilkolását készíti elő. És így halad előre a cselekmény, katonai rendeletek és jelentések, női furfangok és csábítások, kémkedések szövevényes hálójában. A cselekmény íve a Tisza István meggyilkolására való szervezkedéstől Tisza valós megöléséig tart.

Az előadás egy több mint egy évtizedes kutatómunka eredménye. A Magyar Királyság feldarabolása, az Osztrák-Magyar Monarchia megszűnte egy egész estés színházi előadást érdemel, hiszen akkora horderejű történelmi esemény. Az őszirózsás forradalmárok szellemi hátterének feldolgozása lényegében napjainkban kezdődött el. A Hadtörténeti Levéltárban Lukachich tábornok emlékirataiban részletesen ír pl. az ún. lánchídi csatáról, ami lényegében a katonai sorfalra leadott lövésekkel kezdődött, vagyis provokációval, és ennek a provokációnak a célja nem volt más, mint a forradalom mártírjainak megteremtése. Így máris új megvilágításba kerül az őszirózsás forradalom megítélése.

A magyarkanizsai Udvari Kamaraszínházat 2004-ben alapította meg a szabadkai születésű Andrási Attila művészeti vezető. A színház abból a célból alakult, hogy a jelenünket meghatározó múltunkat színházi eszközökkel mutassa be. Megalakulásuk óta az egész Kárpát-medencét bejárták a történelmünk sorsfordulóit, közös magyar múltunkat bemutató darabokkal.

Az előadásra a belépő 15 lej, jegyeket az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének székházában (Episcopiei utca 32-es szám) lehet vásárolni október 16-tól, szerdától nyitvatartási időben (hétfő-csütörtök: 09-17 óra, péntek: 09-13 óra).

(Az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének sajtóközleménye)

Categories: Életstílus, Slider