Lázár Gyula Emléktorna Füzesgyarmaton

Lázár Gyula Emléktorna Füzesgyarmaton

Füzesgyarmat városának Kossuth utcai Sporttelepe, amelyet 2013-ban Lázár Gyuláról nevezett el a helyi képviselő-testület, elsősorban a labdarúgóknak és a labdarúgást szeretőknek ad otthont sok-sok évtizede.A hagyományokat folytatva 2014. június 14-én 16 órától itt ismét megrendezésre kerül a Lázár Gyula Emléktorna, melynek keretén belül sor kerül az MVH projekt segítségével megújult öltöző és a TAO programban kialakított kiszolgáló helyiség ünnepélyes átadására.
16.00 órától, az öltöző átadásakor köszöntőt mond Dunai Antal az MLSZ képviseletében, Dankó Béla országgyűlési képviselő, MLSZ elnökségi tag, Dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Bere Károly polgármester. 16.30 órakor kezdődik a Fórum a labdarúgásról Dunai Antallal. 18.00 órától kerül sor a Füzesgyarmati SK – Magyar Öregfiúk Válogatott Gála mérkőzésére. A Válogatott tagjai: Kozma István, Váczi Zoltán, Wukovics László, Rab Tibor, Nagy Antal, Sallai Sándor, Kardos József, Mező József, Madar Csaba, Kiprich József, Nyilas Elek, Mónos Tamás, Zámbó Sándor többszörös magyar válogatottak. Lázár Gyula világbajnoki ezüstérmes magyar labdarúgónk Füzesgyarmaton született 1911. január 24-én. Tagja volt a Ferencváros 1931-1932-es idényben 100 százalékos eredménnyel bajnokságot nyert csapatának. Becenevét – Tanár Úr – a szurkolóktól kapta: kiválóan kezelte a labdát, pontosan passzolt és csúszós talajon sem volt párja a pályán. Mindig szerény volt és játékostársai is egyöntetűen elismerték játéktudását.
1931 és 1941 között 49 alkalommal szerepelt a válogatottban és 1 gólt szerzett. 1931-ben a Svájc elleni 6-2-es győzelemmel végződött mérkőzésen mutatkozott be a nemzeti tizenegyben. Lázár kiváló játékot produkált és a meccs végén a játékosokat a szurkolók a vállukon vitték le a pályáról. Játszott az 1934-es olaszországi és az 1938-as franciaországi világbajnokságon. Itt az ezüstérmet szerzett csapat tagjaként.
A Nemzeti Sport 1931. évi számából egy idézet: “Lázár nagysága abban tornyosul fel a magyar futball egén, hogy benne mintha sűrítve jelentkezne, amit elődei tudtak, tettek és a pályán véghezvittek. Művésze a labdának a szó egész értelmében, de művésze a játéknak is olyan egyéniséggel, amely bele tud olvadni az egészbe, az együttesbe, hogy annak minden mozdulatával hasznára váljon.”
További információk az alábbi linkeken:
www.bmsextra.hu/illusztris-vendegek-lepnek-fel-gyarmaton/
www.tempofradi.hu/lazar-gyula-2
https://www.facebook.com/photo.php?

Categories: Főoldal-5, Környékünk