Guccifer, alias Füstöcske bíróság elé kerül

Guccifer, alias Füstöcske bíróság elé kerül
Illusztráció (fotó:cyberwarzone.com)

Illusztráció (fotó:cyberwarzone.com)

Lezárult a nyomozati szakasz Marcel Lazăr Lehel aradi hacker ügyében, az iratokat a korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) átadta a törvényszéknek. A vádirat szerint a világhálón önmagát Guccifernek, vagy Füstöcskének (Micul fum) becéző Marcel Lazăr Lehel (MLL) feltörte, többek között George Maiornak, a SRI igazgatójának gmail és yahoo postafiókját, majd állítólag levelet küldött neki a titkosszolgálat szerveréről, amely linkeket tartalmazott a meghackelt levelekről.
A DIICOT közleménye szerint MLL 2013-ban több romániai közéleti személyiség elektronikus postaládáját törte fel, majd megváltoztatta a belépési kódokat, megakadályozva a tulajdonosokat, hogy használják saját email-postafiókjukat. Sőt, több levél tartalmát nyilvánosságra hozta.
MLL ügyét a Bukaresti Törvényszék tárgyalja majd, a DIICOT közleményéből kiderül, hogy a férfit 2012-ben már elítélték hasonló cselekedetek miatt.
A korábban feltört postafiókok, Facebook-oldalak áldozatai között szerepel, többek között Steve Martin amerikai színész, John Dean, Richard Nixon elnök tanácsadója, Mariel Hemingway színésznő, Laura Manning Johnson, a CIA elemzője,George Roche, az amerikai légierő titkára, de nem kímélte oroszországi, görög, romániai személyiségek elektronikus postaládáját sem.

(irházi)

Categories: Aktuális