Falusi ízek: “kóstoló” pénteken Aradon

Falusi ízek: “kóstoló” pénteken Aradon

Kárpát-medencei magyar táncokkal és népdalokkal járja végig Arad megye magyarlakta falvait az Aradi Kamaraszínház IV. Szórvány Kulturális Karavánja. A magyar kormány támogatásával megvalósuló egyhetes turné során a Falusi ízek című folklórműsort láthatja a közönség. Augusztus 20-án, a magyar államalapítás évfordulóján, Aradon állomásozik a szórványkaraván.

Idén második alkalommal indult útnak az Aradi Kamaraszínház Szórvány Kulturális Karavánja, amelynek mostani programjában az Aradi Kamaraszínház és a békéscsabai Tabán Táncegyüttes Falusi ízek című folklór műsora szerepel. Az élőzenével kísért néptáncelőadás mintegy közkívánatra, az Arad megyei magyar közösségek kérésére került a programba, mondta Tapasztó Ernő művészeti igazgató. Az alkotók olyan táncokat, zenéket, dalokat fűztek össze az előadásban, amelyek néprajzi jelentősége megkérdőjelezhetetlen a Kárpát-medence magyar nyelvterületein. A békéscsabai Kispipa Zenekar húzza a talpalávalót, Gerner Csaba színművész pedig vidám, olykor pajzán történeteket mesél az egyes műsorszámok között, felhőtlen szórakozást biztosítva a közönség számára.

A hét végéig tartó tájolás vasárnap, augusztus 15-én kezdődött a magyar határ menti Kisperegen, ahol Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke arról beszélt, mekkora szükség van arra, hogy Arad megye minél több településén a magyar közösség tagjai helyben is színvonalas előadásokhoz jussanak. Kifejezetten fontos ez most, amikor a járvány miatt még az a néhány rendezvény is elmarad, amelyeket a kisebb falvakban eddig tartottak, tette hozzá Kovács Imre, Nagypereg község polgármestere, ezért is nagy várakozással fogadták a Kamara-Karaván előadását.

Kispereg, Fazekasvarsánd, Simonyifalva, Kisiratos és Nagyzerind után augusztus 20-án, a magyar államalapítás évfordulóján a Falusi ízek folklór műsor Aradra érkezik. A közönség szombaton 20 órától a nyári színházban, az RMDSZ Arad megyei szervezetének ünnepi rendezvényén láthatja az előadást, amelyet követően a jelenlevők egy pohár bor mellett kivetítőn követhetik majd a budapesti tűzijátékot. A Szórványkaraván augusztus 21-én, szombaton ér véget Nagyiratoson.

Ugyanakkor a Kamara-Karaván keretében augusztus végén újra műsoron lesz, Varga Miklós színész-énekes főszereplésével, a Ki szívét osztja szét című produkció, amelyet hatalmas siker kísért a 2020-as Kamara-Karaván állomásain. A békéscsabai Tabán Táncegyüttes közreműködésével létrejött előadást augusztus 23-án Déván, augusztus 30-án pedig Lendván láthatja majd a közönség.

(Az Aradi Kamaraszínház sajtóközleménye)

Categories: Életstílus, Slider