Nyertek: máris tesznek az ígéreteikre

Nyertek: máris tesznek az ígéreteikre

Alig két nap telt el, hogy kiderült, a Szociáldemokrata Párt (PSD) tarolt a parlamenti választásokon, de máris intézkednek, hogy elhalasszák a kampányban tett ígéreteiket. Magyarán: átverték választóikat. Liviu Dragnea pártelnök ma telefonon beszélt a mandátuma utolsó napjait élvező Dacian Cioloş kormányfővel, hogy kikönyörögje: hozzon kormányrendeletet több, január 1-től életbe lépő adókedvezmény kitolásáról. Amelyeket természetesen annak idején a Ponta-kabinet hozott, és része volt a PSD kampányának.
Három kedvezmény eltörlését késleltetnék 2018-ra: az extra-üzemanyagadót, az ÁFA (TVA) csökkentését 19%-ra, az úgynevezett “oszlopadó” (=plusz adó, többek között az áramszolgáltatónak, kábeltévéseknek stb., amit a lakosság fizet) kiiktatását. Kérdés, a PSD ezt 2018-ban megvalósítja-e.
Várhatóan nem, ugyanis Dragnea hamar rájött, sőt, vélhetően tudta előre, hogy a beígért minimálbér- és nyugdíjemelés hatalmas lyukat vág majd a költségvetésen, ezt a pénzt valahonnan pótolni kell. Amennyiben a PSD 2017-ben betartja ígéreteinek legalább a felét, a költségvetési hiány túllépi az EU-ban vállalt 3 százalékot. Ami kötelezettség-szegési eljárást jelent.
A PSD 2017-re több mint száz adó eltörlését ígérte.
A kampányban tett kétkezes pénzszórás hamar visszaüt, a Kelet-Közép Európa országok között az elmúlt egy esztendőben gazdaságilag jól teljesítő Románia seperc alatt lejtőre kerülhet. A PSD a 2017-es költségvetés vázlatában 5,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 1-1,5%-os inflációval, stabil lej-euró árfolyammal számol. Csak egy százalékos elmaradás a növekedési tervtől már sok milliárd lejes lyukat jelent a büdzsén. És akkor még nem beszéltünk a kiéhezett megyei PSD-kiskirályokról, akik hamar visszaszereznék a kampányra költött pénzt. Sőt, ennél többet is.

Irházi János

Categories: Gazdaság, Slider