Váratlan fordulat: a hadügy visszavenné az aradi várat

Váratlan fordulat: a hadügy visszavenné az aradi várat

Mihai Fifor hadügyminiszter ma éles hangú sajtóközleményben támadta ki sokadszorra Gheorghe Falcă polgármestert, ezúttal azonban az aradi vár ügyében, ami már közérdekre is számot tarthat. A Drobeta Turnu Severinben született, és a PSD aradi listáján szenátori mandátumot szerzett Fifor ma emlékeztetett, hogy az aradi polgármesteri hivatal és a hadügyminisztérium között született megállapodás, valamint az 1100/2010-es kormányrendelet alapján a vár ezzel Arad kezelésébe került. Ugyanezzel a rendelettel, Arad megkapta kezelésbe a gáji kaszárnyát, miután vállalta, hogy állja annak felújítási költségeit, s a zászlóalj majd ide költözik.
Tény, azóta egy cserép nem került a helyére a gáji kaszárnyánál, ráadásul a 2010-ben kötött átadási-átvételi protokollum idén május 14-én lejár. Úgy tudni, Gheorghe Falcă polgármester szeretné ezt két évvel meghosszabbítani, ám ez is kevés a gáji kaszárnya körüli időveszteség ledolgozására, hisz még a tervek sincsenek készen.
Fifor miniszter, a livearad.ro információi szerint a sajtóközleményen kívül bejelentette, hogy május 14. után a szaktárca mindent megtesz, hogy visszavegyék saját kezelésbe az állami tulajdonú várat, majd annak egy részét megnyissák a nagyközönség előtt. Állítja, hogy a hadügy tervezési, vagyoni osztálya már dolgozik a projekten, amelynek alapján az ott állomásozó zászlóalj a vár egyik felébe költözne, a többi rész pedig a turizmust szolgálná.
Kérdés persze, hogy ennek megvalósítására Fifor miniszter pénzt is szerez-e a kormánytól, vagy mai bejelentése nem több egy újabb, Falcă polgármester ellen irányuló politikai acsarkodásnál, blöffnél.

Categories: Aktuális, Slider