A húszéves DKMT Eurórégiót ünneplik

A húszéves DKMT Eurórégiót ünneplik

Pontosan húsz esztendővel ezelőtt, 1997. november 21-én Szegeden került aláírásra a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurórégió alapokmánya, ennek évfordulóját ma ünneplik Újvidéken.
Az első elnök Lehmann István, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke volt. Alapító tagmegyék: Békés, Bács-Kiskun, Csongrád, Arad, Hunyad, Krassó-Szörény, Temes és a szerbiai Vajdaság.
Az ünnepi programra meghívást kaptak a tagok korábbi és jelenlegi elnökei is. Arad megyét az alapító okiratot annak idején aláíró Dan Ivan és Iustin Cionca, a megyei tanács jelenlegi elnöke képviseli.
A megbeszélés alkalmával sok hozzászóló tette fel kérdést: hogyan tovább? A felszólalók szerint reformokra lenne szükség a működésben, emellett a valódi infrastrukturális összeköttetések (utak, vasút, repterek) is elengedhetetlenek. A tagmegyék elnökei az ülés végén közös sajtótájékoztatót tartottak.
Az évforduló kapcsán az elnökök és a kiemelkedő munkatársaknak emlékplaketteket vehettek át.
A program végén díjazásra kerültek az „Élet a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurórégióban” címet viselő jubileumi fotópályázat legjobb alkotásai.
Húsz évvel ezelőtt az együttműködés célját az aláírók úgy határozták meg, hogy az fejlessze és szélesítse a helyi közösségek és a helyi önkormányzatok közötti kapcsolatokat a gazdaság, az oktatás, a művelődés, a tudomány és a sport területén – segítse elő a térség bekapcsolódását az európai integráció folyamatába. Közben 2007-től Románia EU-tag lett, Szerbia pedig a közelmúltban társult állam.
A közgyűlés a DKMT Regionális Együttműködés legfőbb döntéshozó szerve. A közgyűlés a regionális közigazgatási intézmények vezetőiből áll, és az együttműködés előkészítő, koordináló és stratégiai döntéshozó szerve. Munkájában a közgyűlés teljes jogú tagjai (alapító tagok és társult tagok), valamint más résztvevők (állandó és eseti meghívottak) vesznek részt. Minden évben május utolsó hétvégéjén rendezik meg a DKMT Eurorégió Napját a magyar-román-szerb hármashatárnál lévő Triplex Confinium emlékműnél. Ilyenkor ideiglenesen megnyitják a határokat, és rendszerint ülést tart a közgyűlés.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Társaságot 2003. május 24-én alakította meg a közgyűlés. A közgyűlés alapító tagjai a Duna-Körös-Maros-Tisza Regionális Együttműködés alapító okiratában rögzített fejlesztési célok megvalósítása érdekében hozták létre a közhasznú társaságot. Ezzel a lépéssel a regionális együttműködés politikai szervezete mellett létrejött egy jogi személyiségű gazdasági társaság, amely alkalmas a közös fejlesztési feladatok előkészítésére, pályázatok készítésére, projektek menedzselésére, megvalósítására. A kht-t a DKMT Eurorégió nyolc szervezete közösen hozta létre.
2007-ben Békés, 2009-ben pedig Hunyad megye lépett ki a DKMT-ből.

Categories: Aktuális, Slider