Aradi vár kiüresítése: kaszárnyaszegett remények

Aradi vár kiüresítése: kaszárnyaszegett remények

Amit a katonaság óhajt, Arad Polgármesteri Hivatala igyekszik mihamarabb beépíteni a gáji kaszárnya felújításának megvalósíthatósági tervébe. A néhány napja ismét módosított tervre a hadügyminisztériumnak elvben még ebben a hónapban rá kellene bólintania, hogy elkezdődhessenek a munkálatok, ellenkező esetben Arad végképp kicsúszik a határidőkből, és 2020-ra sem ürül ki a vár. A kérdés, van-e a költözködésre politikai akarat.
A megvalósíthatósági terv szerint a gáji kaszárnyának „minden téglája” roggyant. Aki arra jár, láthatja, a cserepek, egész tetőrészek hiányzanak. A teljes felújítás – NATO-szabvány szerint – körülbelül 25 millió lejbe kerül, s az összeget a város előreláthatólag kénytelen lesz saját forrásaiból vagy újabb hitelből állni, mert bukaresti támogatásra hiába is várna. A munkálatok, a közbeszerzési pályázat lezárását követően három évig tartanak, a város minden esztendőben minimum 7 millió lejt áldoz rá. A meglévő épületek mellé újakat is húznak – a legromosabbakat lebontják –, lesz sportterem a katonáknak, s csak kerítésből 2,5 kilométert kell elkészíteni. A várból egyszer csak kiköltöző 191-es D. Golescu Gyalogos Zászlóalj számára a város lőteret és 250 szolgálati lakást is biztosít.
Amennyiben a hadügy nem emel újabb kifogásokat a tervekkel szemben, a közbeszerzési pályázat még idén lefuthat, év végén elkezdődhetnek a munkálatok. Vagyis a legjobb esetben 2018 végén tudnák átadni a kaszárnyát. Átvétel, költözködés minimum két újabb esztendő. Vagyis a vár a legoptimistább forgatókönyv szerint is 2020-ra ürülne ki. Arad 2021-ben szeretne Európa Kulturális Fővárosa lenni, szóval sajnos semmi esély a vár bekapcsolására a programokba. Maximum besétálhatunk és dühönghetünk, mit hagytak maguk után.

(irházi)

(Fotó: a gáju kaszárnya főépülete – Aradi Nap felvétele)

Categories: Aktuális, Slider