„Peches” csikys: ha tavaly nyer, ösztöndíjat kap

„Peches” csikys: ha tavaly nyer, ösztöndíjat kap

Az elmúlt években az aradi Csiky Gergely Főgimnázium diákjai sem magukat, sem tanáraikat, sem szüleiket nem kényeztették el országos tantárgyversenyekről hozott dobogós helyezésekkel. A jég idén tavasszal a magyar nyelv és irodalmi tantárgyversenyen tört meg, ahol a XII.A osztályos Kovács Henrietta III. lett. A törvény szerint, minden diák, aki országos versenyen dobogós helyezést ér el, teljesítmény-ösztöndíjra jogosult, amit a városi tanács fizet. „Pechére” azonban, Kovács Henrietta a középiskola utolsó évében hozott díjat, így már nem kaphatja meg erre a tanévre a 90 lejes ösztöndíjat.
A pénteki városi, rendkívüli tanácsülés napirendjén szereplő határozattervezet szerint a Csiky nyolc darab tanulmányi ösztöndíjat oszthat – teljesítmény-ösztöndíjat egyet sem – a legjobb eredményt felmutatóknak. Ennek összege 80 lej.
Egyébként finoman szólva is furcsa, hogy a város miként honorálja a hírnevet szerző diákokat, mert például, Bálint Bernadett asztaliteniszező – szintén csikys – aki halmozza a hazai és nemzetközi eredményeket, „nem fért bele” egyetlen kategóriába se. Az ok, hogy a törvény alapján a város csak a szaktárca által kiírt versenyek győzteseit honorálhatja ösztöníjjal.

Irházi János

Categories: Aktuális, Slider