Megérkezik Aradra az első kínai elektromos vonat

Megérkezik Aradra az első kínai elektromos vonat

Az aradi Astra Trans Carpatic napokon belül megkapja a kínai CRRC (CRRC Qingdao Sifang Co., Ltd.) által gyártott, háromvagonos elektromos vonatát, írja a clubferoviar.ro. Ami még nem jelenti azt, hogy forgalomba is áll, mert előbb tesztelések sorának vetik alá, hogy aztán megkapja az Astra az engedélyt az üzemeltetésre az Európai Unióban.

A szakemberek szerint a tesztelés egy évig is elhúzódhat. Néhány évvel ezelőtt az Astra Személyvagongyár Rt. együttműködést akart a CRRC-vel hasonló elektromos vonatok gyártására – a kínaiak ezen az aradi kiskapun akartak betörni az európai piacra –, ám az akkori, Florin Cîțu vezette kormány rendeletben tiltotta meg, hogy olyan külföldi cégek vegyenek részt közbeszerzési pályázatokon, amelyeknek nincs erre európai engedélye.

A 160 km/óra sebességre alkalmas szerelvény, amelyet az európai vasúti közlekedési szabványok alapján gyártottak már megérkezett a konstancai kikötőbe, innen Bukarestbe, majd Aradra szállítják, és megkezdheti a próbaüzemet. Vélhetően, amennyiben ez sikeresen zárul és a szakhatóság megadja a forgalomba helyezési engedélyt, a CRRC biztos szoros együttműködésbe lendül az Astra Személyvagon Rt-vel.

Fotó: clubferoviar.ro

Categories: Gazdaság, Slider

Write a Comment

<

Nem vagyok robot : *