Hatástalanodott az Állandó Választási Hatóság

Hatástalanodott az Állandó Választási Hatóság

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnöke szombaton közölte, hogy jövő héten intézkedni fog az intézménynél csütörtök reggel történt kiberbiztonsági incidens felelőseivel szemben, írja az Agerpres.

A Digi24-nek nyilatkozva Toni Greblă elmondta, hogy az incidens “egy tisztviselő hanyagsága és két-három másik alkalmazott éberségének hiánya” miatt következett be.

Az intézményvezető elmondta, hogy az AEP személyzete csütörtökön hajnali 3.00 óráig dolgozott, mert ellenőrizniük kellett a Központi Választási Irodához előző este 23.00 óra után benyújtott európai parlamenti választási jelöltlistákat. A reggeli munkakezdéskor az alkalmazottaknak el kellett küldeniük a választási szakértők listáit a megyei választási irodáknak. Toni Greblă szerint a fáradtság lehetett az egyik oka annak, hogy az egyik megyébe nem a biztonságos e-mailen küldték el a listát, hanem a hatóság nyilvános e-mailjén keresztül. Az előbbi e-mailhez az AEP megyei igazgatóságainak mindössze egy-egy illetékese fér hozzá, utóbbihoz jóval többen – részletezte.

Greblă szerint az incidenst észlelték, és a bekövetkezésétől számított egy órán belül orvosolták, azaz törölték az 1300 választási szakértő érzékeny adatait (például személyi számát) is tartalmazó listát, amelyet tudomása szerint ez idő alatt mintegy 30 személy tekintett meg. Elmagyarázta, hogy a választási szakértők azok a személyek, akik a választópolgárok adatait kezelik a szavazóhelyiségekben, de közülük választják ki a szavazóhelyiségek elnökeit is. “Sajnáljuk, hogy az alkalmazottak fáradtsága miatt megtörtént ez az incidens” – jegyezt meg.

Az AEP elnöke hangsúlyozta, hogy ebben az esetben nem egy biztonsági rés vagy kibertámadás miatt történt adatszivárgás, hanem egy alkalmazott ‘sajnálatos, megbocsáthatatlan hanyagsága’ miatt. Hozzátetette, hogy a törvénynek megfelelően értesítette az incidensről az adatvédelmi hatóságot, és jövő héten intézkedni fog a felelősökkel szemben.

(Fotó: illusztráció)

Categories: Aktuális, Slider