Betiltják a pénznyerő gépeket a 15 ezresnél kisebb településeken

Betiltják a pénznyerő gépeket a 15 ezresnél kisebb településeken

A szerencsejáték-ipar “két vállra fektetésének” első lépése a kedden megszavazott törvény, amely szerint a 15 ezer fősnél kisebb településeken nem működhetnek pénznyerő gépeket működtető játéktermek – jelentette ki a tervezet képviselőházi elfogadása után Alfred Simonis, akit az Agerpres idézett.

A képviselőház ügyvivő elnökének beszámolója szerint a jogszabályjavaslatot négy “eltévedt” független képviselő kivételével a teljes ellenzék is megszavazta, ami azt bizonyítja, hogy a tervezet jó.

A politikus elmondta, hogy a jogszabályjavaslatot hamarosan elküldik az államfőnek kihirdetésre, és a Hivatalos Közlönyben való megjelenése utáni 10. napon hatályba lép. Ez a törvény az első lépést jelenti a ‘szerencsejáték-maffia’ legyőzéséhez – vélekedett Simonis.

Arra a kérdésre, hogy miért korlátozták a tiltást 15 ezresnél kisebb lélekszámú településekre, Simonis azt felelte: a szerencsejáték-ipar hivatalosan bejelentett éves forgalma 10-12 milliárd euró, és az ágazat képviselői legjobb ügyvédeket bízták meg, akik a jogalkotási folyamat alatt folyamatosan azt üzenték a parlamentnek, hogy a törvény alkalmazhatatlan, és nem lesz mód a játéktermek bezárására, mert az üzemeltetők érvényes működési engedélyekkel és bérleti szerződésekkel rendelkeznek.

Azt is elmondta: a törvény hatályba lépése után derül majd ki, hogy a játéktermek üzemeltetői találnak-e kiskaput a jogszabályon. Ha a tervnek megfelelően fejti ki hatását, akkor egy újabb jogszabállyal teljesen kitiltják a városokból a szerencsejáték-gépeket. ‘Stratégiai húzás, hogy két vállra fektessük ezt az anyagilag nagyon életképes iparágat’ – magyarázta a képviselőház elnöke.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) bírálatairól annyit mondott: egyértelmű, hogy a két ellenzéki párt valójában ellenezte ezt a törvényt, és váratlanul érte őket, hogy szavazás alá bocsátották a tervezetet.

A képviselőház kedden döntő házként fogadta el a pénznyerő automaták működtetését szabályozó törvénytervezetet. A jogszabályjavaslat 243 támogató szavazatot kapott, négyen tartózkodtak, két képviselő nem voksolt.

A tervezet szerint a 15 ezer fősnél kisebb településeken nem működhetnek pénznyerő gépeket működtető játéktermek. A javaslat azt is előírja, hogy a Szerencsejátékok Országos Hivatalának (ONJN) létre kell hoznia a szerencsejáték-tevékenységek végzésére engedéllyel rendelkező piaci szereplők online jegyzékét, amelyet legalább 24 óránként frissíteni kell.

(Fotó: pénznyerők Aradon)

Categories: Gazdaság, Slider