Elfogadták, egyszerre lesz

Elfogadták, egyszerre lesz

Elfogadta a kormány pénteki ülésén az európai parlamenti és a helyhatósági választások egyidejű lebonyolításával kapcsolatos intézkedésekről szóló sürgősségi rendeletet – közölte az ülést követően a kormányszóvivő, akit az Agerpres idézett.

Mihai Constantin elmondta, a jogszabály szerint mindkét választást június 9-én tartják. A választási időszak március 12-én kezdődik, és a választási eredmények Hivatalos Közlönyben való közzétételétől számított harmadik napon ér véget.

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnöke, Toni Greblă rámutatott, az AEP, a belügyminisztérium és a külügyi tárca közösen dolgozta ki a sürgősségi rendeletet.

Greblă elmondta, az időközben adódott “technikai változások” miatt akkor is szükség lett volna az EP-választások megszervezését módosító jogszabályra, ha nem vonták volna össze a két típusú választást. Az egyik legfontosabb változás az, hogy a külföldi szavazókörökben nem lesznek kézírással vezetett pótlisták, a választási részvételt monitorozó informatikai rendszert fogják használni – közölte.

Categories: Aktuális, Slider