Adókedvezmény a véradóknak

Adókedvezmény a véradóknak

Ingatlanadó-kedvezményben részesíthetik jövő évtől az önkormányzatok azokat az állampolgárokat, akik egy év alatt legalább háromszor vesznek részt véradáson. Az erről szóló törvénytervezetet kedden fogadta el a képviselőház döntő házként.

Az RMDSZ közleménye szerint a jogszabályjavaslat célja ösztönözni a véradást és segíteni az életmentő orvosi beavatkozásokat.

“A törvénykezdeményezés többpárti összefogás eredményeként jött létre, amellyel a véradás fontosságára hívjuk fel a figyelmet, és ösztönözni szeretnénk az állampolgárokat arra, hogy ha egészségi állapotuk engedi, éljenek a véradás lehetőségével, hiszen egy egyszeri véradás akár három életet menthet meg. Tavaly 320 ezer véradót regisztráltak Romániában, ez azt jelenti, hogy a lakosság kevesebb mint 1,8 százaléka élt a véradás lehetőségével. Ez az arány kétszer alacsonyabb, mint amennyi vérre szükségük lenne a betegeknek és a kórházaknak” – idézte az RMDSZ közleménye Csoma Botond képviselőházi frakcióvezetőt, a tervezet társkezdeményezőjét.

A tervezet megadja a lehetőséget az önkormányzatoknak, hogy szabadon dönthessenek az adókedvezmény mértékéről és annak bevezetéséről. Előírja továbbá, hogy az adókedvezmény összevonható azzal a 10 százalékos kedvezménnyel is, amelyet az adófizetők minden év március 31-ig vehetnek igénybe, ha addig befizetik adóikat az önkormányzatoknak.

A véradással járó adókedvezmény igényléséhez szükséges dokumentumokat a helyi önkormányzat szabja meg. Az adókedvezmény mindig a következő év január elsejétől vehető igénybe, ha a kérelmező egy év leforgása alatt legalább háromszor vett részt véradáson – részletezte az RMDSZ közleménye.

Categories: Aktuális, Slider