A pécskai gyermekkórus Temesváron

A pécskai gyermekkórus Temesváron

A temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban február első vasárnapján a magyar nyelvű szentmisén megtelt minden pad, pótszék és lóca. Az, hogy nem egyszerű évközi vasárnapi szentmisére gyűltek össze a hívek, egyből nyilvánvalóvá vált, hiszen az első padsorokban két gyermekkórus tagjai lapozgatták az énekfüzeteiket, hangolták a gitárokat. Február 4-én ugyanis a helyi közösség gyermekkórusa Arad megyei vendégeket fogadott: Balta-Taics Tünde és Kiss Teréz karvezető kíséretében a pécskai Angyalkürt gyermekkórus érkezett Temesvárra, hogy a helyi énekkar tagjaival találkozzanak, együtt énekeljenek a szentmisén, majd további közös programokon vegyenek részt.
Bevezetőjében Szilvágyi Zsolt pasztorális helynök, a templom plébánosa üdvözölte meleg hangon a vendégeket. Ezt követően a két karvezető, Miklós Renáta Notre Dame nővér és Balta-Taics Tünde lépett mikrofon elé, hogy röviden bemutassa a gyermekkórusokat. – Azt szoktuk kérdezni, hogy mitől élő egy közösség? Attól, hogy ha odafigyel a gyermekekre, a fiatalokra és az idősekre. Ez a mai találkozó a gyermekekről és a fiatalokról szól – fogalmazott Renáta nővér. Balta-Taics Tünde elmondotta: a pécskai Szentháromság római katolikus plébániáról érkeztek a gyermekkórussal és a templom felnőtt énekkarának tagjaival. – Az Angyalkürt gyermekkórus 2018-ban azzal a céllal alakult, hogy ne csak higgyünk a csodákban, hanem éljük a csodát. Mert minden léleknek megvan a maga egyedi dallama, minden szívnek megvan a maga egyedi ritmusa – fogalmazott a karvezető.
Homíliájában Szilvágyi Zsolt plébános az evangéliumi részhez kapcsolódóan a kinyújtott kéz fogalmáról szólt az egybegyűlteknek: Isten felénk nyújtott kezéről, illetve arról a segítő kézről, amit az emberek egymásnak tudnak nyújtani. A plébános ugyanakkor azt is elmondotta, hogy a két énekkar találkozójának gondolata már tavaly adventkor megfogalmazódott, akkor azonban nem sikerült azt megvalósítani.
Ebéd után a gyermekek és a felnőttek az ismerkedést, barátkozást segítő közös programokon vettek részt. Délután 4 órakor a két énekkar a temesvári Püspökség székhelyén Pál József Csaba főpásztorral találkozott. – Azt hiszem, ennyi gyermek még nem gyűlt össze ebben a teremben – jegyezte meg a megyés püspök, aki a továbbiakban arról kérdezgette a gyermekeket, hogyan készülnek a szentmisékre. A válaszokból a főpásztor megtudta: a pécskai énekkar tagjai minden pénteken próbán vesznek részt, és a hónap minden harmadik vasárnapján énekelnek a szentmisén, míg a józsefvárosi gyermekek minden szombaton gyakorolnak és minden második vasárnap énekelnek a liturgián.
Ezt követően József püspök atya egyházmegyénk történelmének fontos mozzanatait említette a gyermekeknek, és elmondotta, hogy a Szent Gellért vértanú püspök vezette, 1030-ban alapított csanádi püspökség, amelynek jogutóda a temesvári egyházmegye is, csupán hat esztendő múlva fennállásának ezeréves jubileumát ünnepli.
Végezetül a gyermekek énekkel, verssel és kis kerámia angyalka-szoborral ajándékozták meg a főpásztort, majd közösen énekelték el az Áldjon meg téged az Úr kezdetű éneket, amellyel az egyik társukat is köszöntötték a születésnapján.
A temesvári látogatás programja a Szent György székesegyházban fejeződött be, ahol Szilvágyi Zsolt plébános a templomról és annak védőszentjéről beszélt a mintegy 60 gyermek és felnőtt alkotta népes csoportnak.

(A temesvári Püspökség sajtóirodája. Fotók: sajtóiroda, Kiszely-Dotterer Anikó)

Categories: Környékünk, Slider