Ennyi időt töltenek a serdülők az interneten

Ennyi időt töltenek a serdülők az interneten

A 16-17 éves serdülők egyharmada (34 százalék) jelentős mennyiségű időt, napi 4-6 órát tölt az interneten navigálva, 14 százalékuk pedig még ennél is többet – derül ki a Mentsük meg a Gyermekeket nemzetközi segélyszervezet felméréséből, amelyről az Agerpres számolt be.

Az Internet a családban című kutatás eredményeit kedden, a biztonságos internet napja (február 5.) alkalmából mutatta be a szervezet.

Gabriela Alexandrescu, a segélyszervezet romániai fiókjának vezérigazgatója szerint fel akarják hívni a figyelmet a digitális ismeretek, de ugyanakkor a gyermekek online védelmének fontosságára, emiatt idén a szülőkre is koncentrálnak.

‘Egy kis kutatást is végeztünk, hogy megtudjuk, mit tudnak a szülők arról, hogy mit csinálnak a gyerekeik az interneten, és milyen eszközeink vannak arra, hogy segítsük a szülőket abban, hogy minél közelebb legyenek a gyerekeikhez’ – fejtette ki Alexandrescu.

A felmérés januárban készült 2000, 7 és 17 év közötti gyerekeket nevelő szülő megkérdezésével.

A szülők szerint gyerekeik főként videófeltöltéseket nézegetnek az interneten, illetve játszanak. A tanulmányból kiderül, hogy a videótartalmak nézése az 5 év alatti gyermekek körében a legmagasabb, 80 százalék körüli, a serdülőknél pedig 50 százalékra csökken. A korral együtt jelentősen nő a közösségi média – főként az Instagram és Whatsapp – használatának gyakorlata; a serdülők 86 százaléka használja ezeket, a TikTokot pedig mintegy 70 százalékuk.

‘A 16-17 éves kamaszok egyharmada (34 százalék) jelentős mennyiségű időt, napi 4-6 órát tölt az interneten navigálva, 14 százalékuk pedig még 6 óránál is többet’ – derül ki a tanulmányból.

A szülők mintegy 75 százaléka szerint gyermekeik internethasználatával kapcsolatban az okozza a legnagyobb aggodalmat, hogy gyermekeik esetleg nem megfelelő tartalmaknak vannak kitéve, vagy hogy olyan személyek léphetnek velük kapcsolatba, akiket a való életben nem ismernek. A szülők 59 százaléka attól is tart, hogy gyermekeik internetes bűncselekmények áldozatai lehetnek.

A Mentsük meg a Gyermekeket szervezet a szülők rendelkezésére bocsátja a ‘Biztonságban van-e gyermeke az interneten?’ című útmutatót, amelynek célja, hogy segítsen nekik jobban megérteni az online veszélyeket, és tanácsokat adjon, hogyan avatkozhatnak közbe veszélyeztetettség esetén, és mi módon támogathatják gyermekeiket. Az útmutató az oradenet.ro internetes oldalról tölthető le.

‘A mai digitális világban közös felelősségünk, hogy gyermekeink biztonságban legyenek az interneten. Alapvető fontosságú, hogy a hatóságok megadják a szükséges támogatást, hogy a szülők jól tájékozottak legyenek, és hogy együtt dolgozzunk az online visszaélések felszámolásán’ – hangsúlyozta Gabriela Alexandrescu.

Az eseményen részt vevő kutatási, innovációs és digitalizációs miniszter, Bogdan Ivan szerint elsősorban a szülők, utánuk pedig a tanárok felelősek azért, ahogyan a gyerekek és fiatalok a közösségi hálózatokat használják.

A miniszter kifejtette, ezért örül a segélyszervezet szülőket is megszólító kezdeményezésének. Hangsúlyozta: ez az útmutató nem vádol, nem felelősöket, hanem megoldásokat keres. A siker érdekében a törvényi szabályozásokon túl szükség van az együttműködésre társadalmi szinten, szilárd alapokon álló partnerséget kell kialakítani a civil szférával, az iskolákkal, tanárokkal, és nagyon egyszerű módon el kell magyarázni a szülőknek, hogy mit tehetnek.

A rendezvényen jelen volt az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóirodájának (FBI) egy szakértője is, aki szerint nagyon jó együttműködésük van a romániai rendőrséggel és a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészséggel (DIICOT) is.

Erik Urban szerint az FBI-on belül van egy központi osztály, amely a gyerekek kizsákmányolásának felderítésével foglalkozik.

A szakértő elmondása szerint az egyik jelenlegi legnagyobb fenyegetés, aminek a gyerekek és fiatalok ki vannak téve az online térben, az a szexuális zaklatás egy fajtája, amikor felkérik a gyerekeket, hogy szexuális tartalmakat küldjenek magukról, majd megzsarolják őket, és pénzt vagy további, még egyértelműbb szexuális tartalmakat követelnek tőlük.

A Mentsük meg a Gyermekeket felkérést intézett a pedagógusokhoz, hogy február folyamán tartsanak tájékoztató foglalkozásokat az osztályokban a gyermekeket az interneten fenyegető főbb kockázatokról. Ehhez anyagokat ingyenesen elérhetnek a www.oradenet.ro honlapon.

Categories: Aktuális, Slider