Járványügyi vészhelyzet

Járványügyi vészhelyzet

Járványügyi veszélyhelyzetet hirdetett az egészségügyi minisztérium, miután az elmúlt három héten magas volt a légúti megbetegedések (influenza, felső légúti fertőzés és tüdőgyulladás) száma – nyilatkozta csütörtöki sajtótájékoztatóján a tárcavezető, akit az Agerpres idézett.

Alexandru Rafila elmondta, ugyanaz a helyzet állt elő, mint tavaly januárban: az esetszámok három egymást követő héten meghaladták a járványküszöbértéket, ezért hirdettek járványügyi veszélyhelyzetet.

A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy semmiféle korlátozást nem vezetnek be, az intézkedéssel csak megteremtik a keretet arra, hogy felkészítsék az egészségügyi intézményeket a megnövekedett számú betegek ellátására, és biztosítsák az ehhez szükséges erőforrásokat.

A tárcavezető becslései szerint a helyzet eltarthat február végéig.

Rafila ajánlásokat fogalmazott meg az egészségügyi intézmények, a tanintézetek és a lakosság számára. Mint mondta, a kórházak esetében a maszkviselés mellett fontos a személyzet rendszeres szűrése, ugyanakkor a látogatási időt a megyei egészségügyi igazgatóságok által végzett kockázatelemzés alapján kell megszabni. A légúti fertőzéssel beutalt betegeket kezelő kórházaknak gondoskodniuk kell arról, hogy legyen megfelelő készletük vírusellenes gyógyszerekből, és folytatni kell az influenza elleni oltást – hangsúlyozta.

Az iskolákban is javasolják a napi szintű szűrést, a szülőknek pedig felhívják a figyelmét, hogy ha betegségekre utaló tüneteket észlelnek a gyermekükön, ne küldjék iskolába. Emellett fontos az osztálytermek szellőztetése, a felületek tisztán tartása és fertőtlenítése. Meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy köhögéskor, tüsszentéskor tiszta zsebkendőt vagy a könyökhajlatukat tartsák a szájuk elé – tette hozzá.

A lakosságnak azt javasolja a miniszter, hogy kerüljék a zsúfolt helyeket, rendszeresen mossák és fertőtlenítsék a kezüket, ha betegségre utaló tüneteik vannak, viseljenek maszkot és forduljanak a családorvosukhoz.

“Nem keltünk pánikot, mindez a pontos tájékoztatást és az egészségügyi hatóságok és a kórházak közötti jó koordinációt szolgálja” – nyomatékosította Rafila.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy szerinte nem fogja megkövetelni a helyzet az influenzajárvány kihirdetését. A miniszter becslései szerint az influenzaszezon tetőzése ezen a héten vagy jövő héten várható, ezt követőn elkezdenek majd csökkenni az esetszámok.

Categories: Aktuális, Slider