Románia a gazdák védelmében lemondatná a mezőgazdasági biztost

Románia a gazdák védelmében lemondatná a mezőgazdasági biztost

Románia fenntartja azt az álláspontját, miszerint a földterületek jó mezőgazdasági és környezeti állapotára vonatkozó uniós előírások alóli mentességet meg kell hosszabbítani – mondta Florin Barbu mezőgazdasági miniszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács (AGRIFISH) keddi ülésén, hozzátéve, hogy a romániai gazdáknak valódi támogatásra van szükségük, “nem pedig a termelés további akadályozására” – írja az Agerpres.

A tárcavezető hozzátette, ha a romániai gazdák nem kapják meg ezt a derogációt, “mindannyian távozhatunk a hivatalunkból”, és ezt az üzenetet Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztosnak is címezte.

Barbu emlékeztette Wojciechowskit arra, hogy már hat hónapja várja a választ az Európai Bizottságtól a derogációk meghosszabbítására vonatkozó kérésére. Kifejtette: a válasz annak ellenére késik, hogy a mentességek meghosszabbítását az EU 15 tagállama is megszavazta.

“A gazdák elégedetlensége valós, és már az utcákon is megnyilvánul szerte az Európai Unióban. Ha nem értjük meg, hogy a gazdáknak valódi támogatásra van szükségük, nem pedig a termelés további akadályozására, akkor mindannyian távozhatunk a hivatalunkból. Önt is beleértve, biztos úr!” – fogalmazott a román mezőgazdasági miniszter.

Egy nappal korábban Marosvásárhelyen, a Maros megyei mezőgazdasági termelőkkel tartott találkozóján Florin Barbu kijelentette: Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos lemondását fogja kérni az európai uniós tagállamok agrárminisztereit tömörítő Mezőgazdasági és Halászati Tanács keddi ülésén, amiért “semmibe vette 15 tagállam szavazatát” a vetésforgó és a parlagoltatás alkalmazása alóli mentesség meghosszabbításáról.

Keddi brüsszeli beszédében a román mezőgazdasági miniszter a gazdák támogatásának bővítése mellett azt kérte, hogy a Közös Agrárpolitika előírásait igazítsák a mezőgazdasági termelők előtt álló kihívásokhoz. ‘A mezőgazdasági ágazat versenyképességét a KAP-nak kiemelt célnak kell tekintenie, és a Bizottságnak a környezetvédelmi és éghajlati követelmények egyszerűsítése mellett konkrét intézkedéseket kell javasolnia ennek elérésére’ – fogalmazott a tárcavezető.

Beszélt arról is, hogy az uniós gazdák jövedelmének arányosnak kell lennie az általuk termelt élelmiszerekkel és nyersanyagokkal. Ennek megvalósításához szerinte hatékonyabbá és kiszámíthatóbbá kell tenni a jogszabályokat, amelyeknek valós támogatásokat kell biztosítaniuk az ágazat valamennyi szereplője számára.

Felszólalásában Barbu megismételte az AGRIFISH korábbi ülésein is elhangzott kérését, hogy a romániai gazdák továbbra is mentesüljenek a vetésforgó és a parlagoltatás alkalmazása alól, emlékeztetve arra, hogy ezt 15 uniós tagállam is támogatja. 

Categories: Gazdaság, Slider