Csalási módszerek a közösségi oldalakon

Csalási módszerek a közösségi oldalakon

A közösségi oldalak továbbra is az online bűnözők kedvelt terepei – hívta fel a figyelmet pénteken a Facebook-oldalán az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC), erről az Agerpres számolt be.

Az intézmény bejegyzése szerint a kiberbűnözők első lépésként feltörik a felhasználók fiókját. Utána a személyes üzeneteiket elemezve elsajátítják az általuk használt megszólításokat, majd felmérik, hogy kik lehetnének azok az ismerőseik, akik hajlandóak lehetnének gyorsan “kölcsönpénzt” küldeni. Végül a felhasználó nevében azonnali anyagi segítséget kérnek ezektől a személyektől – részletezte a DNSC.

Az igazgatóság szerint a kiberbűnözők legtöbbször homályos magyarázatot adnak arra, hogy miért van szükségük a pénzre (például arra hivatkoznak, hogy a bankkártyájukat letiltották vagy a számlájukat zárolták). A csalásuk a jóhiszeműségen és a rászoruló barátok megsegítésére való hajlandóságon alapul, az érzelmeiktől vezérelt potenciális áldozatok már nem végzik el a szükséges ellenőrzéseket – magyarázták a bejegyzésben, amely szerint a bűnözők a pénz átvételéhez Revolut-linket küldenek, így nem derül ki, hogy csalási kísérletről van szó.

A DNSC azt tanácsolja a közösségi oldalak felhasználóinak, hogy fogjanak gyanút, ha egy ismerősük személyes üzenetben anyagi segítséget kér, még akkor is, ha a kérés barátoktól, családtagoktól érkezik. Emellett ajánlatos a számlatulajdonos ellenőrzése, illetve csalási kísérlet esetén a bank (ebben az esetben a Revolut) azonnali értesítése, hogy próbálják meg letiltani a tranzakciót.

Az igazgatóság arra kéri az anyagi kárt elszenvedett, átejtett áldozatokat, hogy tegyenek panaszt a legközelebbi rendőrőrsön, és értesítsék a DNSC-t e-mailben (alerts@dnsc.ro) vagy az 1911-es telefonszámon. Emellett értesítsék azokat az ismerőseiket, akik elvesztették hozzáférésüket a közösségimédia-fiókjukhoz, és jelentsék a fiók feltörését a közösségi oldal működtetőjének.

Categories: Aktuális, Slider