Részleges schengeni csatlakozás: Bécsre várnak

Részleges schengeni csatlakozás: Bécsre várnak

Az osztrák hatóságok jóváhagyására vár a Románia és Bulgária részleges schengeni csatlakozásáról szóló jogi megállapodás tervezete; a bécsi illetékesek elemzik a dokumentumot és megjegyzéseket fűznek hozzá – nyilatkozták kormányzati források, amelyeket az Agerpres idézett.

Ezek szerint nincsenek arra vonatkozó információk, hogy az osztrák félnek “jelentős kifogásai” lennének a tervezettel kapcsolatban.

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerda este jelentette be, hogy jövő év márciusától a román állampolgárok is élvezhetik a schengeni tagság előnyeit, Románia megkapja a szabad mozgás jogát a légi és a vízi közlekedésben. “13 év után Románia végre a schengeni övezet tagja lesz. Megszületett az erről szóló politikai megállapodás!” – közölte Facebook-oldalán a kormányfő.

A miniszterelnök ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy 2024-ben sikerül lezárni a tárgyalásokat a szárazföldi határellenőrzés megszüntetéséről is. “Rengeteg munka van ebben a projektben. Köszönöm mindenkinek, aki részt vett ebben és különösen a kormányban dolgozó kollégáimnak, akik annak ellenére is folytatták a munkát, hogy tavaly úgy tűnt, teljesen bezárult a schengeni ajtó” – tette hozzá.

A belügyminisztérium szintén bejelentette, hogy megállapodásra jutott az osztrák és a bolgár tárcával a schengeni övezet Romániával és Bulgáriával történő kibővítéséről a reptéri és tengeri határellenőrzés feloldásával 2024. március elsejétől.

Megjegyzendő, hogy amikor ősszel Bukarestbe érkezett az OMV-Petrom legfelsőbb vezetése, hogy tárgyaljon az offshore-törvény (tengeri földgáz-kitermelés) enyhítéséről, Marcel Ciolacu közölte az osztrákokkal, amíg Ausztria ellenáll Románia schengeni csatlakozásának, addig nem tűzik napirendre a kérdést.

Fotó: az aradi reptér új terminálja

Categories: Aktuális, Slider