November 30-án rajtol a betétdíjas visszaváltási rendszer

November 30-án rajtol a betétdíjas visszaváltási rendszer

A november 30-án elinduló betétdíjas visszaváltási rendszer csak a Betétdíjas csomagolás (Ambalaj cu garanţie) logóval ellátott italcsomagolásokra lesz érvényes – emlékeztet a rendszert működtető RetuRO vállalat.

A romániaiak 0,50 lej garanciát fognak fizetni az üzletekben az italok (víz, üdítő, sör, almabor, bor, szeszes ital) megvásárlásakor, és a csomagolások visszaváltásakor visszakapják az 50 banis betétdíjat, írja az Agerpres.

Visszaváltani az üvegből, műanyagból vagy fémből készült, 0,1 liter és 3 liter közötti térfogatú, nem újratölthető italcsomagolásokat lehet. A könnyű felismerhetőségért a visszaváltható csomagolásokat külön logóval – Betétdíjas csomagolás – látják el.

A vállalat szerint azonban a visszaváltható csomagolású termékek csak fokozatosan jelennek majd meg az üzletek polcain attól függően, hogy mikor merülnek ki a jelenleg raktáron levő nem visszaváltható csomagolású termékek készletei.

A RetuRO ezért azt ajánlja a lakosságnak, hogy ne kezdje el a csomagolások felhalmozását a rendszer bevezetése előtt. Ezeket nem fogják elfogadni a visszaváltási pontokon, mivel nem szerepel rajtuk a betétdíjas garanciát tanúsító logó. A többi csomagolást továbbra is a csomagolások összes típusának újrahasznosítására létrehozott szelektív hulladékgyűjtő pontokon lehet leadni – szögezte le a közlemény.

A vállalat figyelmeztetett arra is: a visszaváltáshoz a csomagolásnak épnek, sérülésmentesnek kell lennie, hogy a visszaváltó automaták vagy a számláló- és válogatóberendezések be tudják fogadni a forma, méret és súly alapján. Emiatt teljesen ki kell üríteni őket, mert a bennük maradt folyadékmennyiség miatt már nem fognak megfelelni az automatákba táplált súlynormáknak.

A csomagolások bármelyik üzlet visszaváltási pontjánál visszaválthatók a pénztárblokk felmutatása nélkül. A kisebb boltokban, ahol valószínűleg az elárusítók veszik át a csomagolásokat, a vásárló készpénzben kapja vissza a betétdíjat. A szupermarketekben, ahol visszaváltó automatákat állítanak fel, a vásárló a visszaváltott csomagolások után járó garancia értékének megfelelő utalványt kap a géptől, amit az üzletben felhasználhat vásárlásra, de akár készpénzre is válthatja a pénztárnál vagy az erre kialakított ügyfélszolgálatnál – mutatott rá a RetuRO.

A vállalat azt is hangsúlyozta, hogy a termelők készletén levő régi típusú csomagolású termékeket 2024. június 30-áig lehet még értékesíteni a kereskedelemben, július elsejétől már kizárólag az új típusú, logóval ellátott csomagolású termékeket lehet forgalmazni.

Categories: Gazdaság, Slider