Módosul a nyugdíjtörvény: tervezet

Módosul a nyugdíjtörvény: tervezet

A kormány csütörtökön jóváhagyta az új nyugdíjtörvény tervezetét, amely alapján több mint 4,7 millió személy nyugdíját számolják újra egy új képlet szerint, írja az Agerpres.

A kormány csütörtök esti közleménye szerint a jogszabályjavaslat a parlamentbe kerül megvitatásra és elfogadásra.

A tervezet szerint 2024. január elsejétől 13,8 százalékkal 1785 lejről 2032 lejre nő a nyugdíjpont értéke, 2024. szeptember elsejétől pedig ismét nőni fognak a nyugdíjak az új képlet szerinti újraszámolás nyomán.

A nyugdíjjogosultságot legalább 15 év járulékfizetés után lehet megszerezni, de ebbe az időszakba nem számítják bele a nem járulékfizetéses időszakokat (egyetemi tanulmányok, katonai szolgálat, betegszabadság, munkanélküliség, kitoloncolás, börtön vagy politikai fogva tartás ideje). Ugyanakkor a nők nyugdíjkorhatára 2035-ig fokozatosan eléri a férfiakét, és 65 év lesz.

‘Az új törvény célja, hogy korrigálja az egyenlőtlenségeket az azonos ideig dolgozó, de eltérő években nyugdíjba vonuló személyek, a férfiak és nők, illetve a minimális szociális juttatásban részesülők között’ – szögezte le a kormány.

A nők esetében a gyereknevelési szabadság járulékfizetéses időszaknak minősül, és a nyugdíjkorhatár minden egyes gyermek után 6 hónappal csökken (legtöbb 3 év és 6 hónappal).

Ugyanakkor a 25 évnél hosszabb hozzájárulási időszakokért további pontokat adnak a következő képlet szerint: +0,5 pont/év jár a 26. munkaévtől a 30. munkaévig, +0,75 pont/év a 31. munkaévtől a 35. munkaévig, valamint +1 pont/év a 36. munkaévtől.

A nyugdíj megállapításakor figyelembe veszik a nem állandó jellegű járulékköteles bérpótlékokat is: 13. fizetés, órabér, jutalmak, prémiumok stb. A nyugdíjakat évente január 1-jén az inflációs ráta átlagával és a bruttó átlagbér reálnövekedésének 50 százalékával emelik. Önkéntes nyugdíjbiztosítási szerződéssel legfeljebb 6 év szolgálati idő vásárolható meg. A törvény szerint a következő nyugdíjtípusok lesznek: öregségi, rokkantsági, korkedvezményes, illetve túlélő hozzátartozói nyugdíj – számolt be a kormány.

Fotó: facebook.com/guv.ro/

Categories: Aktuális, Slider