Nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A nyers adatok szerint 2,4 százalékkal, a szezonálisan kiigazított adatok alapján 2,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Romániában az év első nyolc hónapjában 2022 azonos időszakához képest – közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS), a hírt az Agerpres közölte.

A nyers adatok szerinti 2,4 százalékos növekedéshez elsősorban a nem élelmiszertermékek eladásának 3,9 százalékos, valamint az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítésének 3,4 százalékos gyarapodása járult hozzá. Az üzemanyagok forgalma 2 százalékkal visszaesett a múlt év azonos időszakához mérten.

A kiigazított adatok szerint az idei első nyolc hónapban a nem élelmiszertermékek eladása 3,8, az élelmiszereké, italoké és dohánytermékeké 3,1 százalékkal nőtt, az üzemanyagok forgalma 1,3 százalékkal csökkent.

Augusztusban a nyers adatok alapján 2,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom júliushoz képest, miután az üzemanyagok eladása 5,1 százalékkal, az élelmiszereké, italoké és dohánytermékeké 4,9 százalékkal, növekedett. A nem élelmiszer termékek értékesítése 1,3 százalékkal csökkent.

A kiigazított adatok szerint 0,1 százalékos növekedést jegyeztek az idei nyolcadik hónapban júliushoz mérten, miután az üzemanyagok eladása 2,9 százalékkal, az élelmiszereké, italoké és dohánytermékeké 1,6 százalékkal emelkedett. A nem élelmiszer termékek értékesítése 2,5 százalékkal csökkent – közölte az INS.

Idén augusztusban tavaly augusztushoz képest a nyers adatok alapján 0,6 százalékkal, a szezonálisan kiigazított adatok alapján 1,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Categories: Gazdaság, Slider