Merre tart az ország és Arad megye magyarsága?

Merre tart az ország és Arad megye magyarsága?

A 2022-ben lebonyolított romániai népszámlálás eredményeinek módszertani értékeléséről tart előadást az Aradi Magyar Napokon Veres Valér, a BBTE Magyar Szociológia Tanszék dékánhelyettese és egyetemi tanára. Az eseményen szó lesz az erdélyi magyarság létszámának alakulásáról a társadalmi változások és a demográfiai folyamatok kontextusában. Kiderül, hogy melyek a romániai össznépesség és az erdélyi szórványmagyarság népességcsökkenésének területi sajátosságai és fő okai. Áttekintjük a korösszetétel és az elöregedés, születésszámok, identitásváltás és asszimiláció kérdéseit a legújabb népszámlálás kontextusában.

Az Arad megyei eredményeket Tóth Csaba jogász, a Népszámlálási Bizottság megyei elnöke fogja elemezni. A sok ízben érdekesnek mondható eredmények megbízhatóságáról és annak gazdasági és közigazgatási hatásairól is szó esik a beszélgetésen. Milyen mértékben járult hozzá a digitalizáció az eredmények sikerességében? Milyen érdekérvényesítő erőt képviselnek még általában a nemzeti közösségek a megyében, milyen jövőképet tudnak felvázolni a tagjaik számára? Az egyre erősebb szórványosodás ellenére hogyan lehet megőrizni az oktatási, kulturális és egyházi intézményeinket? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők az előadáson.

A rendelkezésre álló adatok mentén az előadás során megpróbáljuk bemutatni a romániai és Arad megyei demográfiai tendenciánkat és perspektívákat keresni közösségeink jövője szempontjából.

Helyszín és időpont: Arad, Polgármesteri Hivatal tanácsterme, 2023.09.29, 18 óra.

Kérjük, részvételi szándékát az alábbi űrlap kitöltésével jelezze:

https://feliratkozas.mcc.ro/arad-nepszamlalas-2022

Lehoczky Attila

Categories: Életstílus, Slider