Elsőbség a várandós nőknek és kisgyermekeseknek

Elsőbség a várandós nőknek és kisgyermekeseknek

Döntő házként elfogadta a képviselőház szerdán azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében a várandós nők és az 5 évesnél kisebb gyerek kíséretében lévő személyek elsőbbséget élveznek a pénztáraknál, ügyfélablakoknál vagy kasszagépeknél, akár közintézményről, akár magántulajdonban lévő egységről van szó, írja az Agerpres.

A jogszabály nem vonatkozik azokra a létesítményekre, ahol külön pénztárgépet vagy ügyfélablakot tartanak fenn várandós nők vagy kisgyermekkel lévő személyek kiszolgálására.

A közintézmények és magáncégek kötelesek a pénztárgépek vagy ügyfélablakok mellé, jól látható helyre kifüggesztett feliraton tájékoztatni az ügyfeleket arról, hogy a várandós nőket és kisgyerekkel lévő személyeket előre kell engedniük, hacsak nincs külön a számukra fenntartott pénztár vagy ügyfélablak.

A 10 férőhelyesnél nagyobb parkolókban a helyek legalább 4 százalékát, de minimum két helyet kell fenntartani várandós nőknek vagy 5 év alatti gyermeket kísérő személyeknek. A szabály nem alkalmazandó 10 férőhelyesnél kisebb parkolók esetében.

A várandós nők és kisgyerekesek pénztárgépeknél és ügyfélablakoknál történő előreengedésére vonatkozó jogszabály előírásainak figyelmen kívül hagyása 200 és 1000 lej közötti bírságot von maga után.

A parkolókban a várandós nők és kisgyerekesek számára fenntartott helyek biztosítására és kijelölésére vonatkozó előírás be nem tartása 2000 lej és 10.000 lej közötti bírságot eredményez.

Ugyanakkor az a személy, aki jogtalanul elfoglalja a várandós nők vagy kisgyermekesek számára fenntartott parkolóhelyet, 2000 lej és 10.000 lej közötti bírsággal büntetendő.

A tervezetet a szenátus már jóváhagyta, most a képviselőház 259 támogató és két ellenszavazattal, hét tartózkodás mellett fogadta el döntő házként.

Categories: Aktuális, Slider