Drón-botrány: hazudott az államfő?

Drón-botrány: hazudott az államfő?

Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke azzal vádolja Klaus Iohannis államfőt, hogy “hazudik” a Románia határánál felrobbant orosz drónokkal kapcsolatos incidensekről, írja az Agerpres.

“Két napja hazudnak. Ukrajna elmondta az igazat: az orosz Shahed drón szeptember 4-ről 5-re virradó éjszaka román területen robbant fel. Iohannis a tegnap: >Egyetlen drón, drónalkatrész vagy más katonai eszköz alkatrésze sem zuhant Románia területére<. Ez a szekus ösztönük. Az eltussolás. A szőnyeg alá söprés. Szégyenletes és botrányos egy NATO-ország államfőjétől” – idézi az ellenzéki politikust szerdai közleményében az USR.

Drulă magyarázatot vár a hatóságoktól Románia légvédelméről.

“Miért nincs légvédelmünk, amikor határainktól néhány száz méterre estéről estére légi támadások zajlanak? Klaus Iohannis miért nem kezdeményezett azonnal tanácskozást a NATO-államokkal, amikor orosz katonai eszközök robbantak fel a Szövetség területén? Milyen elnök az olyan, aki ahelyett, hogy Romániát védelmezné, a szőnyeg alá söpri a valóságot?” – tette fel a kérdést az USR elnöke.

A védelmi minisztérium szerint drón elemeit találhatták meg a Duna-deltában, mintegy 100 méterre a víztől, sűrű növényzet között.

Constantin Spînu, a védelmi minisztérium szóvivője azt nyilatkozta szerdán az Agerpres hírügynökségnek, hogy a Duna-deltában olyan tárgyakat találtak, amelyek egy drón darabjai lehetnek. Hangsúlyozta azonban, hogy a darabok és a román határnál lévő ukrán célpontok elleni korábbi orosz támadások között nem lehet ok-okozati összefüggést megállapítani.

A tárgyakat megvizsgálják, a védelmi miniszter a vezérkari főnökkel együtt a helyszínen van.

Fotó: presidency.ro

Categories: Aktuális, Slider