Legális szexuális kapcsolat kiskorúval: maximum öt év korkülönbség

Legális szexuális kapcsolat kiskorúval: maximum öt év korkülönbség

Elfogadta szerdán a képviselőház azt a Btk-módosító tervezetet, amely értelmében nemi erőszaknak minősül és 7-től 12 évig terjedő szabadságvesztéssel és bizonyos jogoktól való eltiltással büntetendő minden olyan szexuális aktus, amelyet egy felnőtt követ el 16 év alatti kiskorúval, kivéve, ha az elkövető és az áldozat közötti korkülönbség nem haladja meg az öt évet, olvasható az Agerpres hírében.

A tervezet a 2009/286-os és a 2010/135-ös törvényt módosítja oly módon, hogy külön bűncselekmény kategóriájába sorolja és arányosan bünteti a kiskorúak elleni nemi erőszakot, a kiskorúak elleni szexuális zaklatást és a kiskorúak közötti szexuális aktus előidézését vagy elősegítését.

A jogszabály szerint a prostitúciót gyakorló kiskorúval elkövetett bármilyen szexuális jellegű cselekményt 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik, ha a cselekmény nem minősül súlyosabb bűncselekménynek; eddig a törvény 3 hónaptól 2 évig terjedő szabadságvesztést írt elő.

A 16. életévét betöltött kiskorú megerőszakolása esetén 7-től 12 évig terjedő börtönbüntetést és bizonyos jogok gyakorlásának tilalmát is előírja a törvény.

Fotó: illusztráció

Categories: Aktuális, Slider