Eltörölték a törvényhozók különnyugdíját

Eltörölték a törvényhozók különnyugdíját

A parlamenti képviselők és szenátorok különnyugdíját eltörlő tervezet megszavazása különleges jelentőséggel bír az egész politikai szféra számára, mert azt jelzi, hogy a törvényhozók az őket érintő jogszabállyal kezdték el a különnyugdíjak reformját – jelentette ki Nicolae Ciucă, a szenátus és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke hétfőn, a tervezet parlamenti vitáján, akit az Agerpres idézett.

Ciucă azt mondta, a tervezet elfogadásával a képviselők és szenátorok bebizonyítják, hogy határozott szándékuk a saját különnyugdíjuk eltörlése, mielőtt más, szintén különnyugdíjra jogosult kategóriák ügyében döntenének. Emlékeztette a parlamentet, hogy a speciális nyugdíjak rendszerének reformja a kormányprogram része. Egyrészt azért van rá szükség, hogy méltányos és egységes alapokra helyezze a romániai nyugdíjrendszert, másrészt azért, mert ez a feltétele annak, hogy Románia maradéktalanul lehívhassa az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében biztosított összegeket. ‘Románia nem engedheti meg magának, hogy elveszítse ezeket az alapokat’ – jelentette ki Ciucă.

Hozzátette ugyanakkor, a Nemzeti Liberális Párt mindig következetesen kiállt a törvényhozók különnyugdíjának eltörlése mellett.

Alfred Simonis szociáldemokrata párti képviselő, az alsóház ügyvivő elnöke azt mondta a hétfői vitán, a törvényt nagyon régóta várja a lakosság, és a parlament bebizonyítja, hogy lojális partnere a kormánynak, amikor a román állampolgárok elvárásairól van szó.

Kifejtette, a PNRR-ben vállalt mérföldköveket prioritásként kell kezelni, ezért ezen a héten több olyan jogszabályt is elfogadnak, amelyek e mérföldkövek teljesítésének feltételei. ‘A románoknak elegük van a veszekedő politikusokból, itt az ideje, hogy megoldásokkal álljunk elő’ – fogalmazott.

George Simion képviselő, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke azt mondta, az AUR minden tagja megszavazza a tervezetet, de azt utólag alkotmányellenessé fogják nyilvánítani.

‘Dacára annak, hogy megszavazzuk ezt a tervezetet, amelyet eredetileg az USR nyújtott be, majd átvett a PSD, ez csak egy formaság, hiszen alkotmányellenessé fogják nyilvánítani’ – jelentette ki Simion, aki szerint csak a szavazók kedvéért és az országos helyreállítási tervben szereplő pénz reményében játsszák el a törvényhozók ‘ezt a Caragialéhoz illő színházat’.

Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke azt mondta a vitán, hogy a PSD és a PNL vezetői rendszeresen megakadályozták a képviselők és szenátorok különnyugdíjának eltörlését, és hogy ‘lemásolták’ az USR azonos célú tervezetét.

Kifejtette, a két kormánypárt egy évvel és két hónappal odázta el annak a tervezetnek a megszavazását, amelyet eredetileg az USR nyújtott be 2022. május 6-án; ezzel a PSD és a PNL elérte, hogy a jogosultak még egy évig és két hónapig kézhez kaphassák a különnyugdíjukat. Ez 600.000 lejébe került a román államnak – mondta Drulă.

Hozzátette, a hétfőn megszavazott törvény csak mintegy 700 kedvezményezett speciális nyugdíját törli el, a megmaradt 210.000 jogosultét nem, köztük a tartalékos tábornok Nicolae Ciucáét sem.

Azt is kijelentette, hogy a különnyugdíjak rendszerét éppen a PSD és a PNL által képviselt politikai osztály vezette be.

A képviselőház és a szenátus együttes plénuma hétfőn szavazta meg a törvényhozók különnyugdíját eltörlő törvénytervezetet. A tervezetet 382 támogató szavazattal és 3 tartózkodás mellett fogadta el a parlament; három törvényhozó nem szavazott.

A parlamenti vita és szavazás alatt Diana Şoşoacă szenátor síppal zavarta az ülést, mert nem kapott szót. Az ülést vezető Alfred Simonis felszólította Şoşoacát, hogy ‘hagyja abba a cirkuszt’, a szenátor asszony azonban továbbra is fújta a sípot.

Fotó: Facebook

Categories: Aktuális, Slider