A boltláncok maguk csökkentenék az alapélelmiszerek árát

A boltláncok maguk csökkentenék az alapélelmiszerek árát

Az alapélelmiszerek árának önkéntes alapú csökkentését szorgalmazzák a kiskereskedelmi üzletláncok szövetségének (AMRCR) tagjai.

A szervezet képviselői, az Agerpres által idézett pénteki közleményükben hangsúlyozták, készen állnak a kormánnyal közösen kidolgozni egy mechanizmust az alapélelmiszerek árának mérséklésére, de szerintük nem jogszabállyal kellene bevezetni az intézkedést, inkább ennek az önkéntes alapú alkalmazását támogatnák. Érvelésük szerint az áruházláncok a tejárcsökkentési mechanizmus kapcsán is “komolyságot tanúsítottak”.

Az AMRCR szerint ahhoz, hogy az intézkedésnek érezhető hatása legyen, az önkéntes mechanizmust nemcsak a kereskedőknek, hanem a terméklánc valamennyi szereplőjének alkalmaznia kell. Szükségesnek tartják ugyanakkor, hogy a Versenytanácsot is bevonják a folyamatba.

A szervezet tagjai hangsúlyozták, az ilyen intézkedéseket csak kivételes helyzetekben és korlátozott ideig kell alkalmazni a “rendkívül negatív jelenségek” – jelen esetben az infláció – ellensúlyozására és a vásárlóerő megőrzésére, hogy a fogyasztók hozzáférjenek az alapvető élelmiszerekhez.

Az AMRCR tagja többek között: az Auchan, a Carrefour, a Cora, a Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Penny, Profi, Selgros.

Marcel Ciolacu kormányfő kedden tárgyalt a kiskereskedelmi üzletláncok szövetségének képviselőivel az alapélelmiszerek árának csökkentését célzó mechanizmus kidolgozásáról. Az akkori egyeztetés után azt mondta, az üzleti szféra nyitott arra, hogy párbeszéd útján létrehozzanak egy “életképes, egyszerű és világos mechanizmust”, amely a kormány többi ez irányú intézkedése mellett hozzájárul majd az infláció csökkentéséhez és a vásárlóerő növeléséhez.

Categories: Gazdaság, Slider