Új kormány: az RMDSZ feltételei, lelökés a lépcsőn

Új kormány: az RMDSZ feltételei, lelökés a lépcsőn

Az RMDSZ kilép a kormányból, ha az új kabinetben nem kapja meg a fejlesztési minisztérium irányítását – jelentette ki hétfőn Kelemen Hunor, akit az Agerpres idézett.

Az RMDSZ frakciónak és minisztereinek részvételével lezajlott ülés után a szövetségi elnök a parlamentben azt nyilatkozta, hogy ismertette kollégáival a koalíciós tárgyalások jelenlegi állását. Beszámolója szerint elmondta nekik, hogy a szövetség továbbra is a 2021-es megállapodás betartását kéri.

Kelemen hangsúlyozta, hogy az RMDSZ 2024-ig vállalta a kormányzás felelősségét, és a három miniszterük jó munkát végzett. Ezért nem látnak okot arra, hogy más tárcákra cseréljék azt a két minisztériumot, amelyet eddig is RMDSZ-es miniszter vezetett, és az új kormányban is megmarad (fejlesztés és környezetvédelem). Emlékeztetett arra, hogy a korábbi koalíciós tárgyalásokon elfogadták a szintén RMDSZ-es miniszter vezette sporttárca beolvasztását egy másik minisztériumba, de a fejlesztési minisztériumról nem mondanak le.

‘Természetesen nyitva hagytuk az ajtót, van helye a további tárgyalásoknak. A fejlesztési tárca nélkül mi nem tudjuk folytatni, de ha koalíciós társaink akarják, tárgyalhatunk a környezetvédelmi tárcáról’ – nyilatkozta Kelemen.

Az újságírók felvetésére, hogy ezek szerint a fejlesztési tárca nélkül az RMDSZ nem marad kormányon, Kelemen így válaszolt: ‘Jól értették.’

Kelemen hozzátette, hogy a Szövetségi Állandó Tanács pénteki ülése után mind Nicolae Ciucă liberális pártelnököt, mind Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnököt tájékoztatta a meghozott döntésekről, az RMDSZ álláspontjáról. Amikor tehát vasárnap előálltak az ajánlattal, hogy az RMDSZ vegye át az európai alapok tárcájának az irányítását a fejlesztési minisztérium helyett, mindketten ismerték a Szövetség álláspontját – magyarázta.

‘Nem akarok azon spekulálni, hogy ilyen feltételek mellett miért kaptuk mégis ezt az ajánlatot, meggyőződésem, hogy az ő érdekük, a mi érdekünk, végül is az ország érdeke, hogy együtt folytassuk a kormányzást, de nem bármilyen feltétel mellett’ – nyomatékosította Kelemen.

Hangsúlyozta továbbá, hogy az RMDSZ ‘nem állt fel a tárgyalóasztaltól’, azonban ‘lelökhetik a lépcsőn’.

Hozzátette, Nicolae Ciucă kormányfő lemondását, majd Marcel Ciolacu miniszterelnöki tisztségbe való kinevezését követően utóbbi felelőssége lesz a kormányalakítás, ő fog a kormány struktúrájáról, a koalíció összetételéről dönteni.

‘Mi nem álltunk fel a tárgyalóasztaltól, azt azonban nem tagadhatom, hogy lelökhetnek minket a lépcsőn. (…) Mi nem akarunk távozni, nem azért léptünk be a koalícióba 2020-ban és 2021-ben, hogy a mandátum lejárta előtt távozzunk. Leszögeztem azonban, hogy a fejlesztési tárca nélkül mi nem tudjuk folytatni, és ezt Ciolacu úr is tudja’ – szögezte le a kormányfőhelyettes.

Az újságírók azon kérdésére, hogy amennyiben kilép a kormányból, az RMDSZ a parlamentben támogatni fogja-e a koalíciót, Kelemen azt válaszolta, hogy a Szövetség képviselői ‘nem szenvednek Stockholm-szindrómában’.

‘Ilyesmi nem létezik. A koalíciónak nélkülünk is megvan a többsége. Amikor többséged van, nincs ilyesmire szükséged. Politikai szempontból teljesen logikátlan, megmagyarázhatatlan lenne, hogy kilépsz – kitaszítanak a kormányból, de ezt követően parlamenti egyezményt kötsz. És miért? Azonnal az lenne a következtetés, hogy Stockholm-szindrómában szenvedünk. Már a tegnap is elmondtam, nem szenvedünk ebben a betegségben’ – sommázta az RMDSZ elnöke.

Hozzátette, ezt az álláspontot közölni fogják a kormánykoalíciós partnerekkel is a délután 5 órára beharangozott koalíciós ülésen, amennyiben meghívják rá őket.

Fotó: rmdsz.ro

Categories: Aktuális, Slider