Új kormány: bukik egy tárcát az RMDSZ?

Új kormány: bukik egy tárcát az RMDSZ?

Bármilyen összetétele lehet a hónap végén megalakuló kormánynak, az is lehetséges, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) veszi át a fejlesztési minisztérium irányítását – jelentette ki pénteken Lucian Bode belügyminiszter, akit az Agerpres idézett.

“Mivel az összes minisztériumot újratárgyaljuk, bármi lehetséges. A PNL elegendő jól képzett humánerőforrással rendelkezik ahhoz, hogy átvegye bármelyik minisztérium, így a fejlesztési minisztérium vezetését is” – nyilatkozta a sajtónak a PNL főtitkára.

A politikus elmondta, hogy az új kormányprogram kidolgozása is folyamatban van. Elmagyarázta, hogy ez a dokumentum voltaképp a jelenlegi kormány programjának egy frissített változata lesz, amelyet reményei szerint a jövő hét elejére véglegesítenek.

Bode közölte azt is: ha a koalíciós tárgyalásokon a Szociáldemokrata Párt (PSD) a liberálisokkal kötött korábbi megállapodás módosítását kéri, akkor a PNL a minisztériumok számának csökkentését és “az összes tárca nulláról történő újratárgyalását” fogja igényelni.

Ez utóbbi forgatókönyv szerint a minisztériumok száma 18-ra csökkenne. “Tizennyolc minisztérium esetén az RMDSZ-nek két minisztere és egy kormányfőhelyettese, a PNL-nek pedig nyolc minisztere és egy kormányfőhelyettese lenne, illetve átvenné a kormányfőtitkárságot. A PSD megkapja a miniszterelnöki tisztséget, lenne nyolc minisztere, egy kormányfőhelyettese, és átvenné a kancellária irányítását” – részletezte Bode, aki szerint a jövő hét végéig várhatóan véglegesül az új kormány összetétele.

Az RMDSZ-nek most három minisztere van, plusz Kelemen Hunor személyében kormányfő helyettese. Állítólag a román pártok a különálló sportminisztériumot ragasztanák egy másik tárcához, kipattintva ezzel Novák Eduárdot.

Fotó: kormányülés, forrás: www.gov.ro

Categories: Aktuális, Slider