Az RMDSZ megőrizheti eddigi minisztériumait

Az RMDSZ megőrizheti eddigi minisztériumait

A kormányfőcserére vonatkozó koalíciós megállapodást betartják, és ez azt is jelenti, hogy az RMDSZ megőrizheti az eddigi minisztériumait – szögezte le kedden Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az RMDSZ kormányon maradását firtató újságírói kérdésre, amelyről az Agerpres számolt be.

“Tisztázzuk a dolgokat. (…) A koalíció társelnökeként rögzíteném, hogy van egy megállapodásunk. Én másról szóló tárgyalásokon nem veszek részt. És ezt a megállapodást tiszteletben fogjuk tartani” – válaszolta a parlamentben nyilatkozó politikus arra a kérdésre, hogy megakadtak-e a koalícióban a kormányváltást előkészítő tárgyalások.

A képviselőházi elnök hozzátette, hogy az eredeti koalíciós megállapodás nem módosult.

Arra a felvetésre, hogy a PSD a miniszterelnök-csere után is megőrizhetné a szállításügyi tárcát és a kormányfőtitkárságot, Ciolacu leszögezte: “Nem tárgyaltunk erről”.

Arra is tagadóan válaszolt, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) hivatalosan igényelte volna az RMDSZ-hez tartozó minisztériumok egyikét.

“Vannak megbeszélések a koalíció vezetői között, és mindannyian megállapítottuk, hogy van egy egyezség, amelyet tiszteletben tartunk. A magam részéről azt mondom: van egy megállapodásunk, és tiszteletben fogjuk tartani. Én nem fontolgatok semmit. Én általában szeretem azokkal az emberekkel végijárni az útat, akikkel együtt elindultam. Ebben eddig sem kötöttem kompromisszumot, és ezután sem szeretnék” – fűzte hozzá Marcel Ciolacu.

Arra a kérdésre, hogy ha az RMDSZ kilép a kormányból, előre hozott választásokat tartanak-e, a szociáldemokrata politikus így válaszolt: “Miért lépne ki a kormányból?”

“Leszögeztem, hogy van egy megállapodásunk. Ez azt jelenti, hogy az RMDSZ megőrizheti a tárcáit” – tette hozzá.

“Az már teljesen más kérdés” – válaszolta Ciolacu arra, hogy leendő kormányfőként továbbra is a környezetvédelmi minisztérium élén látja-e Tánczos Barnát. Hozzátette, a miniszterek személyéről külön tárgyal majd Nicolae Ciucă kormányfővel mikor majd eljön a miniszterelnök-csere ideje, és a parlament bizalmat szavaz neki.

Azt is leszögezte, a koalíciós pártok megállapodásának megfelelően a kormányváltás május végéig meg fog történni.

Az RMDSZ “komolyan” fontolgatja a kormányból való kilépést, ha a PSD és a PNL arra a következtetésre jut, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2023-ban már nem rendelkezik azzal az aritmetikai értelemben vett súllyal a koalícióban, mint 2021-ben – jelentette ki kedden a parlamentben Csoma Botond.

A képviselőházi frakcióvezetőt azokról a sajtóértesülésekről kérdezték az újságírók, miszerint a PNL a május végi kormányváltás után igényt tart az RMDSZ-es Tánczos Barna vezette környezetvédelmi minisztériumra.

Csoma kifejtette: véleménye szerint az RMDSZ tisztségviselői a környezetvédelmi tárcát is beleértve az összes kormányzati poszton jól végezték munkájukat, semmi sem indokolja lecserélésüket, ha azonban ez mégis bekövetkezne, a szövetség döntéshozó testületeinek “nagyon komolyan” fontolóra kell venniük a kormányból való kilépést is.

Fotó: kormányülés (www.gov.ro)

Categories: Aktuális, Slider