Uniós támogatás fokhagymára, krumplira

Uniós támogatás fokhagymára, krumplira

Jóváhagyta a kormány a fokhagyma-, illetve a krumplitermesztőknek szánt támogatásról szóló határozatokat, írja az Agerpres.

Petre Daea mezőgazdasági miniszter rámutatott, az utóbbi időben egyre kevesebb fokhagyma és krumpli termett Romániában, az elmúlt években “állandósított és megfelelő összegű” de minimis támogatásnak köszönhetően azonban ismét növekedésnek indult a krumplival, illetve fokhagymával beültetett területek nagysága.

A kormány csütörtöki ülésének napirendjén szereplő egyik határozat értelmében 2023-ban hektáronként 3000 eurós de minimis támogatásban részesülhetnek a fokhagymatermesztők. Ahhoz, hogy megkapják a támogatást, az igénylőknek legalább 3 ezer négyzetméteres területen kell fokhagymát termeszteniük, és hektáronként legalább 3 ezer kg-os termést kell elérniük.

A krumplitermesztők hektáronként 200 eurós támogatást kaphatnak a kormány határozata szerint. Esetükben is feltétel, hogy minimum 0,3 hektáron termesszenek burgonyát, illetve hektáronként legalább 15 tonna termést kell elérniük.

Categories: Gazdaság, Slider