F-35-ös vadászgépeket vásárol Románia

F-35-ös vadászgépeket vásárol Románia

Románia csak 2030 után fog vásárolni F-35-ös vadászrepülőgépeket, a tranzakció pénzügyi részletei pedig az amerikai féllel történő egyeztetés után válnak ismertté – jelentette ki szerdán a román hadsereg vezérkari főnöke, akit az Agerpres idézett.

Daniel Petrescu szerdán Robert Bauer admirálissal, a NATO Katonai Bizottságának vezetőjével tartott közös sajtótájékoztatót. Elmondta, az F-35-ös vadászrepülőgépek beszerzése és működőképessé tétele hosszú időbe telik, ezért már most elkezdenék a tárgyalásokat az amerikai féllel, hogy mire a jelenlegi, F-16-osokból álló repülőraj erőforrásai kimerülnek, át tudjanak állni az új típusú gépekre. Ez a vezérkari főnök szerint a 2030-as években fog bekövetkezni.

A Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) keddi ülésén döntött az F-35-ös vadászrepülőgépek beszerzéséről. A vezérkari főnök közölte, a folyamat első lépéseként ajánlatkérő levélben (Letter of Request) kérnek tájékoztatást az Amerikai Egyesült Államoktól a gépek áráról és elérhetőségéről, előkészítik a beszerzés indoklását tartalmazó dokumentumokat, majd kérik a parlament jóváhagyását. Ezt követően lehet majd aláírni a szerződést – magyarázta Daniel Petrescu.

Categories: Aktuális, Slider