Euroins botrány: 90 nap nyugi

Euroins botrány: 90 nap nyugi

Az Euroins Romániánál megkötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások a törvény értelmében a csődeljárás megindítását kimondó döntést követő 90 napig érvényesek maradnak – tájékoztatott a Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetsége (UNSAR).

Az Agerpres által idézett UNSAR közleményében leszögezte, tudomásul vette, hogy a Pénzügyi Felügyelet (ASF) megvonta az Euroins Románia működési engedélyét, kéri a bíróságtól a csőd megállapítását, és a Biztosítási Garanciaalapot (FGA) nevezi ki a társaság ideiglenes vagyonfelügyelőjévé.

Nyomatékosították, az Euroins Romániánál megkötött biztosítások a csődeljárás megindítását kimondó döntést követő 90 napig érvényesek maradnak, de a gépjárművezetők bármikor felmondhatják ezeket, ha más biztosítóval akarnak szerződést kötni.

Baleset esetén a kárrendezési igénnyel a Biztosítási Garanciaalaphoz kell fordulni, amely a törvény értelmében 500 ezer lejig téríti meg az okozott kárt.

Közleményükben az UNSAR képviselői rámutattak, bíznak benne, hogy az illetékes állami hatóságok a jelenlegi fejleményekhez vezető okok azonosítása mellett megtalálják majd a módját annak, hogy a jövőben elejét vegyék az ilyen helyzeteknek. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a gépjármű-felelősségbiztosítások terén az elmúlt időszakban felmerült problémák más típusú biztosításokra nem jellemzők.

“A biztosítási ágazat sokkal több szegmenst ölel fel, mint például az élet-, az egészség-, a vagyon- vagy a lakásbiztosítás, és a román gazdaság fontos pillérét képezi. Összességében a biztosítási ágazat a problémák ellenére az évek során kiállt ügyfelei mellett, naponta mintegy 3,7 millió eurónyi kártérítést fizet ki és közel 16 millió kötvényt kezel” – fogalmaztak a közleményben.

Fotó: illusztráció

Categories: Aktuális, Slider