Alkotmányos a készletek bejelentésére vonatkozó törvény

Alkotmányos a készletek bejelentésére vonatkozó törvény

Elutasította csütörtökön az alkotmánybíróság a mezőgazdasági termelőket készleteik jelentésére kötelező törvény elleni beadványt, írja az Agerpres.

A mezőgazdasági termelőket és a gazdasági szereplőket az agrártermék- és élelmiszer-készletük havi jelentésére kötelező jogszabályt a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje parlamenti frakciói támadták meg az alkotmánybíróságon.

Az USR egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a jogszabályban előírt jelentési kötelezettség üzleti titkoknak minősülő információkhoz juttathatja az állami intézményekkel kapcsolatban álló érdekcsoportokat, akik spekuláció és ármanipuláció révén vagyonokat szerezhetnek, miközben a hazai termelők elveszítik tárgyalási pozíciójukat.

Az ellenzéki párt szerint a törvény sérti a szabadpiacra és a tisztességes versenyre vonatkozó alkotmányos előírásokat, az indoklása pedig nem felel meg a jogalkotás technikai szabályainak, mivel sérti a jogbiztonság és a kiszámíthatóság elvét.

Az alkotmánybíróság csütörtökön elutasította a beadványt. Közleményében a testület leszögezte, a törvények indoklásának alkotmányossági vizsgálatára nem terjed ki a hatásköre, a normakontrollnak ugyanis maga a jogszabály a tárgya, nem az indoklásában foglalt “lehetőségek, kívánságok vagy szándékok”.

Az alkotmánybíróság ugyanakkor megállapította, hogy a készletek havi jelentésének elmulasztása esetén kiróható büntetésről rendelkező cikkely eleget tesz az egyértelműség, pontosság és kiszámíthatóság kritériumainak. A képviselőház február 8-án fogadta el döntő házként a törvényt, amely az agrártermék- és élelmiszer-készletük havi jelentésére kötelezi a mezőgazdasági termelőket és a gazdasági szereplőket.

A kötelezettség nem terjed ki azokra az élelmiszer-kereskedőkre, akik 400 négyméternél kisebb területen értékesítik árujukat és nem rendelkeznek áruraktározásra és -termelésre alkalmas helyiséggel; mentesülnek továbbá a törvény hatálya alól a mozgóárusok, a vendéglátóipari tevékenységet folytató kereskedők és a köztéri árusok.

A törvény szerint a készletek nyilvántartása és összesítése a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium feladata lesz, az adatok bizalmas jellegének tiszteletben tartása mellett. Ehhez a szaktárca számítógépes rendszert üzemeltet majd, amelyre begyűjtik és tárolják az agrártermék- és élelmiszerkészletekre vonatkozó adatokat.

Categories: Gazdaság, Slider