Illegális fegyvertartás, -csempészés

Illegális fegyvertartás, -csempészés

A rendőrség fegyver- és robbanóanyagokkal foglalkozó osztályának munkatársai a 2022-ben végrehajtott akciók során több mint 3000 lőfegyvert, 370 ezer különböző kaliberű töltényt, 500 kg robbanóanyagot és több mint 100 tonna pirotechnikai terméket koboztak el, olvasható az Agerpres hírében.

A rendőrök a tavalyi év folyamán mintegy 4500 feljelentést vizsgáltak ki, amelyek többsége a fegyverekre és lőszerekre, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok be nem tartására, jogosulatlan fegyverhasználatra vagy a vadászterületet és a vadállomány védelmét érintő szabálysértésekre vonatkozott – tájékoztatott keddi közleményében a belügyminisztérium.

A dokumentum szerint 2022-ben 5833 fegyvertartási engedélyt bocsátottak ki, míg törvénysértés miatt 2931 engedélyt bevontak.

A tavalyi év végén Romániában 113.811 magánszemélynek volt fegyvertartási engedélye, ebből 72.771 halált okozó fegyverre vonatkozott.

A rendőrség különös figyelmet szentelt az illegális fegyver- és lőszercsempészet felszámolásának. Az ország határain végzett ellenőrzések nyomán 23 lőfegyvert, 2796 töltényt, 1803 kilogramm pirotechnikai terméket és 48 lőfegyver-alkatrészt fedeztek fel és koboztak el.

A határokon észlelt 239, a fegyverekre és lőszerekre vonatkozó törvények ellen elkövetett bűncselekményeket osztrák, bolgár, dán, francia, grúz, görög, izraeli, olasz, máltai, moldovai, norvég, palesztin, portugál, román, szlovák, dél-afrikai, spanyol, szír, ukrán, egyesült királyságbeli és egyesült államokbeli személyek követték el.

Ugyanakkor külföldi illetékes hatóságok 329 alkalommal figyelmeztették a román rendőrséget, hogy román állampolgárok lőfegyvert vásároltak más országok területén – olvasható még a közleményben.

Categories: Aktuális, Slider