Arad költségvetése: ennyi jutott a magyaroknak

Arad költségvetése: ennyi jutott a magyaroknak

Az Arad Városi Tanács február 2-án, csütörtökön jóváhagyta az idei év költségvetését, amely megközelítőleg 882 millió lej. Ebből összesen 4.944.000 lejnyi költségvetési keretet sikerült biztosítani annak a három pillérnek, melyek támogatják az identitásunk megőrzését.

A költségvetés elfogadását követően Bognár Levente tanácsos azt nyilatkozta, hogy az eddig is támogatott magyar intézmények (iskolák, óvodák, egyházak, valamint a Kamaraszínház) és a magyar kulturális rendezvények idén is hozzájutnak a szükséges forrásokhoz.

Horváth Júlia tanácsos a Csiky Gergely Főgimnázium támogatási keretéről a következőket ismertette: „Az RMDSZ kiemelkedő hangsúlyt fektet az anyanyelvi oktatásra, amely az aradi magyar közösség megmaradásának egyik legfontosabb pillére. Ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy megyénk egyetlen magyar anyanyelvű főgimnáziumának minden évben biztosítsuk a működéshez és fenntartáshoz szükséges anyagi keretet. A költségvetési bizottságban sikerült biztosítani a már megkezdődött iskolai beruházások folytatásához és befejezéséhez szükséges pénzösszegeket. Az épület rehabilitációjára 2.026.000 lejt sikerült szereznünk, emellett egy új beruházásra, az iskola akadálymentesítésére, azaz egy lift létrehozására is sikerült 100.000 lejt elkülönítenünk, amely a műszaki és gazdasági tervezet elkészítéséhez szükséges (DALI). Ezen felül az iskola működési éves költségvetése 1.367.000 lej, mely a fenntartási költségek mellett, egy biztonsági rendszer kiépítéséhez szükséges keretet is tartalmaz. ”

A magyarnyelvű színjátszásra idén nagyobb keretet sikerült biztosítanunk a tavalyi évhez képest, ennek értelmében az idei évadban a Kamaraszínház 550.000 lejes költségvetésből gazdálkodhat.

A magyar történelmi egyházainknak 200.000 lej értékű keretösszeget sikerült biztosítanunk a felújítási kérelmeinek támogatására.

A 2023-as év magyar kulturális programja eddig 10 hagyományos rendezvényt foglal magába, amelyeknek keretösszege 600.000 lej, amelyből a Magyar Kultúra Napját, a Farsangi Bálat, a március 15., valamint Húsvéti rendezvényeinket, a Majálist, a Csiky Gergely Főgimnázium ballagási ünnepségét, az augusztus 20. rendezvényeket, az Aradi Magyar Napok rendezvénysorozatát, az október 6. ünnepséget, valamint az EKA bálat támogatjuk. Ezen felül a hagyományos nótaestek megszervezésére 90.000 lej támogatást eszközöltünk ki.

A magyar kulturális rendezvények forrásaival kapcsolatban Horváth Júlia hozzátette: „Kiemelt figyelmet kell szentelnünk a kulturális rendezvényeinkre, hiszen ezek azok a találkozási pontok amelyek egy olyan közeget és alkalmat biztosítanak az együttlétre, ahol az aradi magyar közösség a kultúráját és a hagyományait ápolhatja, ezért minden évben arra törekszünk, hogy a ezekre az eseményekre elegendő forrást tudjunk biztosítani a költségvetési keretből.”.

(Az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének február 9-i sajtóközleménye)

Fotón: Horváth Júlia, Bognár Levente

Categories: Aktuális, Slider