Hagymácska: mesemusical Békéscsabán

Hagymácska: mesemusical Békéscsabán

Alig két héttel az Ördögölő Józsiás premierje után újabb zenés mesedarab, az orosz népmese alapján írt Hagymácska bemutatójára készül a Békéscsabai Jókai Színház. A darabot mesemusical formájában, Bozsó József színművész-rendező átdolgozásában december 5-én láthatja a közönség.

„Egy csodálatos, már-már romhányis sorokat tartalmazó mesedarabot varázsolt a színpadra Bozsó József, amelynek a zenéjét Kocsák Tibor komponálta”– nyilatkozta Seregi Zoltán színházigazgató, majd elmondta: a darabot a Veszprémi Petőfi Színházban mutatták be eredetileg, onnan érkezik a díszletek, a jelmezek és a kellékek nagy része is. „A spórolást tehát elkezdtük” – tette hozzá.

Bozsó József rendező – aki a darabban Hagymapót alakítja – egy orosz népmese alapján alkotta meg a színpadi dramaturgiát, a verses nyelvezetet. A darab fő üzenete szerinte az, hogy mindig mindennek van megoldása. „Mindig ki tudunk jönni a gödörből. Valakihez mindig lehet fordulni: a barátokhoz, a törvényhez, vagy végső soron a jóistenhez”. A rendező beleírt egy új karaktert is a darabba, Paradicső úrnőt. „Ő egy felsőbb hatalmat képvisel, azt jelképezi, hogy ha van hit, minden megoldható.”

Gyümölcsök és zöldségek mesebeli világába csöppenünk, ahol Hagymácska küzd Hagymapó jogaiért a zord Tormagasságos urasággal és uborka hadseregével szemben. Segítségére vannak barátai, akik különböző csínytevésekkel, tréfákkal törnek borsot a rettegett nagyúr orra alá.

A címszerepelő Hagymácskát játszó Szász Borisz elmondta, szimpatikus számára a történet, és több hasonlóságot felfedezett saját maga és a színpadi karaktere között. „Hagymácska igazságérzete nagyon erős és ez rám is igaz”- fogalmazott a színész.

A jelmezeket és a díszletet Libor Katalin tervezte, aki elmondta: a színpad szélén két lépcsősor lesz, amelyek külön-külön, egyszerre és egymással ellentétesen is tudnak forogni. Az elmozdulásokból jön létre a mese számos helyszíne. „A jelenetek filmszerűen váltják egymást, a színpadkép is gyorsan, látványosan változik”. A jelmezek színesek, a karaktereknek megfelelően zöldségeket formáznak.

A mesemusicalben Szász Borisz, Király M. Alexandra, Nagy Róbert, Csonka Dóra, Besztercey Attila, Puskás Dániel, Nádra Kitti és Kiss Viktória mellett a békéscsabai Színitanház harmadéves hallgatói szerepelnek.

(A Békéscsabai Jókai Színház sajtóközleménye)

Categories: Életstílus, Főoldal-5