Budapesten lesz a magyar-román kereskedelmi kamara

Budapesten lesz a magyar-román kereskedelmi kamara

Jövő évben nyitják meg a budapesti székhelyű magyar-román kereskedelmi kamarát – jelentette be kedden a magyarországi hivatalos látogatáson levő román külügyminiszter.

Az Agerpres híre szerint Bogdan Aurescu azt mondta a Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel tartott megbeszélését követően, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke tavaly elérte a 11 milliárd eurót, és az idei év első hét hónapjában 32 százalékos növekedést regisztráltak. A világjárvány és az ukrajnai háború negatív hatásai dacára növekszik a két ország kétoldalú kereskedelme; a román-magyar kereskedelmi kamara létrehozása ezt a kapcsolatot helyezi szilárdabb alapokra.

‘A magyar fél biztosítani fogja a szükséges finanszírozást a kamara létrehozásához – helyiségeket, személyzetet és így tovább -, hogy a lehető leghamarabb, már a jövő év elején megnyithassuk’ – mondta Aurescu.

A román diplomácia vezetője emlékeztetett, hogy budapesti látogatásának apropója a Románia és Magyarország közötti stratégiai partnerségi nyilatkozat aláírásának huszadik évfordulója.

A találkozó során szóba került a magyarországi közjogi méltóságok Romániában tett magánlátogatásainak kérdése. ‘Ami a Romániában tett magánlátogatásokat és az ilyen alkalmakkor néha elhangzó nyilatkozatokat illeti, rendkívül fontosnak tartom, hogy felelős párbeszéd legyen közöttünk, közös értékeink keretein belül, összhangban politikai alapszerződésünkkel és a stratégiai partnerségről szóló nyilatkozatunkkal, és szem előtt tartva Románia alkotmányos értékeinek, valamint az európai és euroatlanti térség közös értékeinek jelentőségét’ – fogalmazott a román külügyminiszter.

Azt is elmondta, év vége előtt találkozót tartanak a román-magyar kisebbségi vegyes bizottság társelnökei. Aurescu kifejtette, a magyarországi román kisebbség egy sor nehézséggel küzd, különösen a média és az anyanyelvi oktatás terén. A miniszter egyébként a keddi nap folyamán a Magyarországon élő románok képviselőivel is találkozik.

A külügyminiszter háláját fejezte ki azért, hogy a magyar állam feltétel nélkül támogatja Románia schengeni csatlakozását. Kifejtette, Románia számára nagyon fontos célkitűzés a belső határellenőrzés nélküli térségbe való felvétel, amely ‘mindkét gazdaságnak, mindkét államnak és mindkét állam polgárainak előnyére válik’, hisz leegyszerűsíti az átjárást a két ország között.

A két külügyminiszter érintette az energetikai biztonság témakörét is. Aurescu megemlítette ezzel kapcsolatban, hogy december 17-én Bukarestben írják alá a Románia, Magyarország, Grúzia és Azerbajdzsán közötti megállapodást az Azerbajdzsánból Közép-Európába vezető zöldenergia-átviteli kábel létrehozásáról.

A román külügyminisztert fogadta Orbán Viktor magyar kormányfő is.

Fotó: Facebook

Categories: Környékünk, Slider