Vadászidény az ANAF-nál: gyűlnek a trófeák

Vadászidény az ANAF-nál: gyűlnek a trófeák

Mintegy 3,6 millió lej volt a legnagyobb különbség a bevallott és az Országos Adóhatóság (ANAF) által becsült jövedelem között, amit az adóellenőrök a magánszemélyek szeptemberi ellenőrzése során felfedeztek, a különbözet után több mint félmillió lej adót kell befizetnie az érintett személynek – közölte kedden az ANAF elnöke,akit az Agerpres idézett.

Lucian Ovidiu Heiuş egy sajtóbeszélgetésen elmondta, az ANAF magánszemélyek körében folytatott szeptemberi ellenőrzései során összesen 8,015 millió lejnyi különbséget észleltek az érintettek által hivatalosan bevallott és az ANAF által becsült jövedelem között. Erre a különbözetre összesen 2,081 millió lej adót vetettek ki, ennyit kell befizetniük az érintetteknek.

A legnagyobb, mintegy 3,611 millió lejes különbséget egy Suceava megyei magánszemélynél találták, neki 577.819 lej adót kell most befizetnie. Egy Ilfov megyei személynél 1,481 millió lejes különbséget észleltek a bevallott és az ANAF által becsült jövedelem között, neki 237.063 lejt kell adóként kifizetnie, egy Vâlcea megyei magánszemélynél pedig 1,212 millió lejes különbségre derült fény, neki 194.037 lejt kell befizetnie.

Az ANAF elnöke azt is közölte, hogy ellenőrzésekbe kezdtek 128 influenszernél is. Eddig összesen 6,5 millió lejes különbséget észleltek a bevallott és a becsült jövedelmük között, és 58 adókivetési határozatot adtak ki.

Az adóhatóság ellenőrei azoknak a nevére állítottak ki adókivetési határozatot, akik rendelkeznek fiókkal az onlyfans.com platformon.

Lucian Ovidiu Heiuş júniusban jelentette be, hogy az ANAF júliustól nagyszabású ellenőrzésekbe kezd a magánszemélyek körében; főleg azokat az eseteket vizsgálják meg, amikor túl nagy az eltérés a hivatalosan bevallott jövedelem és a felhalmozott vagyon között.

“Országszerte vannak szélhámosok, akik jól látható bőségben és luxusban élnek, számolatlanul költik a pénzt, dacolva az egyszerű emberekkel, és közben egyetlen lej adót sem fizettek be életükben, papíron szinte nincs is jövedelmük” – fogalmazott akkor. Hozzátette, a helyzet “tarthatatlan”, ezek a “mechanizmusok” nemcsak az államnak okoznak kárt, hanem társadalmi frusztrációhoz is vezetnek.

Fotó: illusztráció

Categories: Aktuális, Slider