Csárdáskirálynő: kétszer is beugranak a nagybőgőbe

Csárdáskirálynő: kétszer is beugranak a nagybőgőbe

A nagy érdeklődésre való tekintettel az Aradi Kamaraszínház meghívására október 10-én, hétfőn, kétszer kerül színpadra Kálmán Imre Csárdáskirálynője az aradi nagyszínházban. A duplázás miatt az esti előadás 19.00 óra helyett 20.00 órakor kezdődik. A teltházas, esti előadás előtt a töretlen sikerű nagyoperettet 17.00 órakor is bemutatja a budapesti Magyar Zenés Színház.

A világ talán legismertebb operettje Kálmán Imre Csárdáskirálynője, amelyet 1915. novemberében mutattak be először – Bécsben. Miközben Európában az első világháború tombolt, Kálmán Imre egy elszigetelt osztrák üdülőhelyen dolgozott élete – és a magyar operettirodalom – legsikeresebb művén. Gábor Andor fordításában csak egy évvel később láthatta a magyar közönség is. Talán ez az egyetlen olyan operett, amely nem szorul bemutatásra. A társadalmi különbségek örökzöld témájának, az osztrák-magyar uralkodóház kulisszatitkait feszegető történetnek és az azóta slágerré vált daloknak köszönhetően hamar meghódította a zenés színpadot szerte a világon. Talán nincs olyan része a Földnek, ahol ne ismernék a bécsi elkényeztetett arisztokrata és a tehetséges pesti énekesnő izgalmas, poétikus, szenvedélyes szerelmét.

A történet szerint Edvin herceg nem lehet boldog szíve választottjával, Vereczky Szilvia primadonnával, mert édesanyja ellenzi kapcsolatukat. A szigorú anya azonban lelepleződik, mikor Miska főpincér felismeri benne a volt csárdáskirálynőt, ezért nem tudja megakadályozni a fiatalok esküvőjét.

A darab főúri, bohém szereplőivel, szerelmi bonyodalmaival és fülbemászó dallamaival maga volt és lett a könnyedség emlékműve, ugyanakkor megjelennek benne a történelmi Magyarország, az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásának viharfelhői is. A Magyar Zenés Színház előadásában Kállay Bori és Heller Tamás érdemes művészek mellett maga a rendező, Bozsó József is színpadra lép. Minden adott ahhoz, hogy Kálmán Imre operettje remek kikapcsolódást nyújtson a nézőknek Aradon is.

Felhívjuk nézőink figyelmét, hogy az esti, 20.00 órakor kezdődő előadásra megváltott harmadik emeleti „kakasülőre” szóló jegyek átválthatók a délutáni, 17.00 órakor kezdődő előadásra, amennyiben kényelmesebb ülőhelyet szeretnének vagy megfelelőbb a délutáni kezdési időpont. A cserére a nagyszínház pénztárában személyesen van lehetőség.

Tájékoztatjuk nézőinket, hogy október elsejétől az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház jegyárai a következőképpen alakulnak: 30 (teljes ár), 15 (nyugdíjas, egyetemista) és 8 (diák) lej, mostantól ezek a jegyárak érvényesek az Aradi Kamaraszínház előadásaira is. Az október 10-i előadásra jegyek kaphatók a nagyszínház pénztárában, valamint online a www.eventim.ro oldalon. A jegyiroda nyitvatartása: kedden, szerdán és pénteken 10.00-16.00 óra között, csütörtökön 10.00-14.00 és 17.00-19.00 óra között, szombaton és vasárnap 10.00-12.00 és 17.00-19.00 óra között, hétfőn zárva. Foglalás, információ a 0744-475147-es telefonszámon lehetséges. 

Magyar Zenés Színház

Kálmán Imre – Csárdáskirálynő

Cecília hercegnő: Kállay Bori – Érdemes művész

Leopold Mária, Lippert-Weilersheim hercege: Kokas László

Edvin, a fiuk: Domoszlai Sándor

Vereczky Szilvia, sanzonett: Vörös Edit

Kaucsiánó Bonifác gróf: Czető Roland

Stázi, komtess: Fritz Éva

Kerekes Ferkó: Gyurity István

Miska főpincér: Heller Tamás – Érdemes művész

Rohnsdorf tábornok: Bozsó József

Lazarovits, földbirtokos: Bozsó József

Koreográfus: Kis Krisztina

Jelmez- és díszlettervező: Vajda Klára

Zenei vezető: Radácsi Zsolt

Közreműködik a Magyar Zenés Színház tánckara és felvételről a Dunakeszi szimfonikus zenekar, karmester Farkas Pál

Rendező: Bozsó József

(Az Aradi Kamaraszínház sajtóközleménye)

Categories: Életstílus, Slider