Emléktábla az elhunyt pécskai pedagógusoknak

Emléktábla az elhunyt pécskai pedagógusoknak

Pécskán felmerült egy emléktábla elhelyezése a római katolikus temető kápolnájának falán, a sírkertben nyugvó egykori óvónőkről, tanítókról és tanárokról.

“Volt nekünk 1919-ig egy iskolaigazgatónk, Szomorú István, aki akkor kilépett a tanügyből, és sajnos 1929-ben meghalt. Kiderítettem, hogy hol a sírja, amire rátemetkezett a család, de az ő neve nem szerepel a sírkövön. Megkerestem a családot, hogy szeretnék egy olyan követ a sírra – mindent én intézek –, amelyre őt is feltüntetnénk. Megbeszéltem az ügyet Czeglédi Ferenc pécskai esperes-plébánossal is, de a leszármazott visszautasította. Találtam egy megfelelő helyet a temetőben, ahol elhelyezhettünk volna egy emlékkeresztet Szomorú Istvánnak, ezt is egyeztettem a plébános úrral. Az ő ötlete volt a közös emléktábla, és most azon dolgozom, hogy meglegyen a lehető legteljesebb névsor, és a 2023-as pedagógusnapon megszentelődhessék a tábla a kápolna falán” – nyilatkozta az Aradi Napnak Nagy István, ny. pécskai fizikatanár, az ügy egyik fő támogatója.

De segítséget kér a névsor összeállításához: “2010-ben megjelent könyvemből készült albumban benne van mindenki, akik 2010-ig a magyarpécskai és a vásrátéri óvodákban és iskolákban valaha tanítottak. Akikről tudom, hogy a pécskai temetőben nyugszanak azokat megjelöltem. Ahhoz kérek segítséget, hogy a lapokon szereplők közül még kik azok, akik a pécskai római katolikus temetőben nyugszanak” – mondta még lapunknak, hozzátéve, hogy 41 pedagógust már azonosított.

Fotó: Nagy István

Categories: Aktuális, Slider