+1% a magánnyugdíj-pénztárba

+1% a magánnyugdíj-pénztárba

Elfogadta szerdán a képviselőház a magánnyugdíjalapokba (pilon II) befizetett egyéni hozzájárulás 1 százalékponttal történő emelését. A javaslat értelmében a jelenlegi 3,75 százalékról 2024. január 1-jétől 4,75 százalékra nő a magánnyugdíj-alapokba befizetett egyéni hozzájárulás mértéke, írja az Agerpres.

A fő kérdés azonban, hogy ez mennyit fial, amíg a dolgozó eléri a nyugdíjkorhatárt. Romániában hét magánnyugdíj-alap működik, ezek éves hozama 7-9% között mozog, és 2008 óta a legnyereségesebb az NN Pensii. Amíg az infláció Romániában 3-4 százalék között stagnált, addig nyilván, az ide befizetett összegek az érintettek zsebét is hízlalták, csakhogy idén várhatóan a hivatalos infláció meghaladja a tíz százalékot. Nem véletlenül javasolják, hogy aki most megy nyugdíjba, semmilyen rendkívüli helyzetre hivatkozva ne vegye ki a pénzét egy összegben.

A pénztárak általában tutira mennek és államkötvényekbe fektetik a befizetők pénzét.

Az elmúlt három évben azonban a nyugdíjalapok összesen kb. 1,92 milliárd lejt veszítettek, miután a kormány mentesítette az építkezésben dolgozókat a 3,75% befizetésétől.

Categories: Gazdaság, Slider