Kamaraszínház: díjak és jelölések az Atelier színházi fesztiválon

Kamaraszínház: díjak és jelölések az Atelier színházi fesztiválon

Újabb díjakat és jelöléseket gyűjtött az Aradi Kamaraszínház koprodukciós partnereivel közösen a nagybányai ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon. A 497 című táncszínházi performance koreográfusa, Farkas Tamás a Legjobb koreográfia díját, Gera Gábor pedig a Legjobb zene díját érdemelte ki. Az élő holttest című előadás három jelölést szerzett.

Az Aradi Kamaraszínház és a Békéscsabai Tabán Táncegyüttes 497 című táncszínházi produkciója nyerte a 28. ATELIER Színházi Fesztivál Legjobb koreográfia díját, ezen kívül a performance jellegű előadás megkapta a Legjobb zene díját is. A 497 című produkció koreográfiáját Farkas Tamás táncos-koreográfus, a Békéscsabai Tabán Táncegyüttes vezetője jegyzi, zenéjét Gera Gábor szerezte. A különleges képi világgal rendelkező előadás története az 1910-es évekbe visz vissza, amikor négy romániai fiatal világkörüli gyalogló versenyen vett részt. A rendezés Farkas Tamás koreográfus és Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház művészeti vezetőjének közös munkája.

Az ATELIER fesztivál versenyprogramjában szerepelt az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház koprodukciójában létrejött Tolsztoj: Az élő holttest című előadás is, amely két kategóriában szerzett jelölést. Tapasztó Ernőt a Legjobb rendezés díjára jelölték, Gulyás Hermann Sándor és Jászberényi Gábor színművészeket pedig a Legjobb színészi alakítás kategóriában jelölték díjra. Az egyedi hangvételű Tolsztoj-adaptációban Tapasztó Ernő rendező a rá jellemző sajátos látásmóddal fogalmazza meg Lev Nyikolajevics Tolsztoj ikonikus történetét a korhely Fegya Protaszov házasságának válságáról, és annak nem mindennapi megoldásáról. A produkcióhoz a szabadkai Juhász Zenekar tagjai biztosítják az élő zenét, énekel Tapasztó Alexandra színész. Az élő holttest című előadás szintén fesztiválon szerepel majd június végén is: a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiváljának versenyprogramjában lesz látható június 29-én, 21 órakor a kisvárdai zsinagógában.

Az ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztivál a legrégibb romániai színházi seregszemlék közé tartozik. A huszonnyolcadik kiadásához érkezett kísérleti színházi találkozó június 04-11. között zajlott Nagybányán. A romániai mellett magyarországi, franciaországi, belgiumi és kanadai társulatok mutatkoztak be ízelítőt adva a legújabb színházi irányzatokból. Az Aradi Kamaraszínház a fesztivál visszatérő vendége, produkciói több mint tíz díjat gyűjtöttek a korábbi években.

Szegedi Pinceszínház & Aradi Kamaraszínház

Lev Nyikolajevics Tolsztoj: Az élő holttest

Rendező: Tapasztó Ernő

Szereplők: Fjodor (Fegya) Protaszov: Jászberényi Gábor

Lizaveta Andrejevna Protaszova, a felesége: Kancsár Orsolya

Anna Pavlovna, Liza anyja: Balog József
Szása, Liza testvére: Sebők Maja
Viktor Karenyin, régi barátjuk: Gulyás Hermann Sándor
Darja Andrejevna, Viktor anyja: Büky Bea
Artyemjev, intrikus és kocsmatulajdonos: Nagyhegyesi Zoltán
Mása, cigánylány: Kálmán Zsófia
Vizsgálóbíró: Varga Bálint

Zenekar: Tapasztó Alexandra (ének), Barity Zorán, Juhász Gábor, Ölveczky Tamás

Békéscsabai Tabán Táncegyüttes & Aradi Kamaraszínház

497 (táncszínházi performance)

Táncosok: Harmati Patrik, László Richárd, Móricz Bence, Varga József

Zeneszerző: Gera Gábor

Művészeti asszisztens: Farkas Ágnes

Látványterv: Ioan Horga

Koreográfus: Farkas Tamás

Rendező: Farkas Tamás – Tapasztó Ernő

Támogatók: Tabán Néptánc Egyesület, Magyarország Kormánya, Aradi Kamaraszínház, Csoóri

Sándor Program, Halmos Béla Program, Békéscsaba Megyei Jogú Város Román Nemzetiségi Önkormányzata

(Az Aradi Kamaraszínház sajtóközleménye)

Fotó: Az élő holttest c. előadás

Categories: Életstílus, Slider