Winkler: „Támogatni kell a magánkezdeményezéseket”

Winkler: „Támogatni kell a magánkezdeményezéseket”

– Gondot jelent a magánszektor legitimitásának elismerése az állam részéről és hiányos az adminisztratív képessége a vállalkozások pénzügyi támogatását illetően – véli Winkler Gyula európai parlamenti képviselő.

A politikus szerint a fiatalokat nem tanítják meg olyan alapvető gazdasági ismeretekre, mint  például miből tevődik össze a családi kassza és emiatt kisebb a vállalkozói kedv is. – Veszélyes, ha nem támogatjuk a magán kezdeményezéseket, a vállalkozásokat és a fiatalokat – tette hozzá.

Az RMDSZ-es politikus Brüsszelben beszélt az Aradi Napnak a közigazgatás valós digitalizásának sürgősségéről is.

– Nagy szükség van egy egységes kormányzati informatikai infrastruktúrára (cloud) és a már meglévő adatbázisok összekapcsolására. Fejlesztés és hozzáértő emberek kellenek – mondta az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának alelnöke.

Az első digitalizációs hullámot (2010 – 2015 között) Románia alig használta ki, csak egy-egy intézményben történt meg. Ahhoz, hogy a rendszer zökkenőmentesen működhessen, folyamatos fejlesztésre van szükség, jó példa erre a Zöld Ház program.

Az uniós pénzek lehívását illetően Winkler szerint az országos helyreállítási tervek miatt háttérbe szorultak az uniós költségvetés által biztosított kohéziós alapok, pedig ezek lehetőséget jelentenek Románia fejlesztésére.

Márpedig uniós források nélkül nehezen képzelhető el a technológiai fejlesztés, amely a termelékenység növelésének egyik fő tényezője.

Sinka Pál (Brüsszel)

(Fotó: Facebook)

Categories: Aktuális, Slider