Hevesi Sándor díjat kapott Tapasztó Ernő

Hevesi Sándor díjat kapott Tapasztó Ernő

Hevesi Sándor-díjat kapott Tapasztó Ernő színész-rendező, az Aradi Kamaraszínház művészeti vezetője. A díjjal olyan művészek munkáját ismerik el, akik a legtöbbet teszik a magyar színházművészet nemzetközi megismertetéséért, elismertetéséért, írja a maszol.ro.

A színházi világnap alkalmából ítélik oda évente a Hevesi Sándor-díjat, amelyet a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának kezdeményezésére alapítottak 1998-ban. Az elismerést minden évben három olyan művész, kultúraközvetítő szakember kapja, aki sokat tett a magyar nyelvű színházi kultúra nemzetközi elismertetéséért, megismertetéséért. A színházak és szakmai szervezetek által javasolt művészek közül az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központja képviselőiből álló kuratórium dönti el, hogy az adott évben kik részesülnek az elismerésben. Idén Tapasztó Ernő aradi színész-rendező mellett Ágh Márton díszlet-, jelmez- és látványtervezőt és Molnár Levente operaénekest is díjjal jutalmazták.

Tapasztó Ernő az Aradi Kamaraszínház alapító igazgatója. A közönség számos jelentős nemzetközi színházi fesztiválon láthatta rendezéseit. Vezetésével az Aradi Kamaraszínház mintegy hatvan díjat nyert romániai, magyarországi és nemzetközi színházi fesztiválokon. Az aradi színész-rendezőt a Szegedi Pinceszínház jelölte a díjra. Az aradi és szegedi társulat által létrehozott Szeged-Arad Színháztengely határon átívelő művészeti társulás alig néhány éve jött létre, ennek ellenére már több izgalmas koprodukcióval álltak a nézők elé, kiérdemelve a szakma figyelmét is, olvasható a maszol.ro portálon.

Categories: Aktuális, Slider